DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. janvārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Atveseļošanas un noturības mehānisma plāns digitālākai, zaļākai sabiedrībai un nevienlīdzības mazināšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ar citām nozaru ministrijām un sadarbības partneriem prezentēja kopīgi izstrādāto Latvijas Atveseļošanās un noturības mehānisma (ANM) plāna projektu, kurā ietverts būtisks atbalsts klimata, digitalizācijas un nevienlīdzības mazināšanas jomām. Projektu plānots iesniegt izskatīšanai valdībā februāra sākumā.

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Sagatavotais Atveseļošanas un noturības mehānisma plāns paredz ļoti būtisku atbalstu Latvijai. Ieguldījumus sajutīs iedzīvotāji, gan lietojot pašvaldību reformas ietvaros atjaunotus reģionālos un vietējos ceļus, gan saņemot konsultācijas klientu apkalpošanas centros netālu no savām mājām. Savukārt skolēnu pārvadāšanai par atbalsta līdzekļiem tiks iegādāti zemu emisiju transportlīdzekļi. Plāns atbalstīs arī uzņēmējus, kuri vēlas savu darbību veikt reģionos, nodrošinot atbilstošu publisko infrastruktūru. Tāpat pašvaldības un valsts pārvalde kopumā piedzīvos vairāku būtisku jomu pāreju uz digitālu formātu.”

ANM ir jauna, Eiropas Komisijas pārvaldīta budžeta programma vērienīgajā Eiropas atveseļošanas plānā, kura mērķis ir veicināt Eiropas valstu atgūšanos no Covid-19 pandēmijas negatīvajām sekām. ANM plāns paredz finansējumu tām jomām, kas veicina pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazina pandēmijas radīto sociālo un ekonomisko ietekmi. Papildus ekonomikas transformācijai un produktivitātes reformai, veselības un likuma varas jomai, būtisku vietu ANM plānā ieņem klimata pārmaiņas un ilgtspēja, kopumā paredzot 37% no ANM līdzekļiem, digitālā transformācija – 20%, kā arī nevienlīdzības mazināšana – 20%.

Attiecībā uz VARAM veicamajiem Zaļās pārejas reformas aktivitātēm, ANM paredz investīcijas pašvaldību ēku energoefektivitātes uzlabošanai, lai samazinātu primāro enerģijas patēriņu un siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas, kā arī investīcijas atjaunojamo energoresursu (AER) apkures iekārtu iegādei un uzstādīšanai. Šim mērķim ir atvēlēti 29,3 milj. eiro. Tāpat 10 milj. eiro ir paredzēti pašvaldību zemu emisiju sabiedriskā transporta līdzekļu iegādei, kas primāri būtu paredzēti skolnieku pārvadāšanai.

Lai veicinātu nevienlīdzības mazināšanu valstī, ANM atbalsta administratīvi teritoriālās reformas aktivitātes. Plāns paredz 102,3 milj. eiro valsts reģionālo un vietējo autoceļu pārbūvei un atjaunošanai, lai nodrošinātu pilsētu un 35 jauno novadu sasniedzamību un iedzīvotājiem ērtu nokļuvi līdz darbavietām, izglītības iestādēm, veselības centriem u.c. pakalpojumu sniedzējiem. Kvalitatīvi autoceļi ir būtiski arī uzņēmējdarbības attīstībai reģionos. Lai atbalstītu uzņēmējdarbību un darba iespējas reģionos, 82,5 milj. eiro tiks investēti reģionālajos industriālajos parkos, sakārtojot attiecīgās teritorijas un izbūvējot industriālajiem parkiem nepieciešamo publisko infrastruktūru, t.sk. inženierkomunikācijas, pievedceļus u.c.

Sekmējot digitalizāciju, 16,5 milj. eiro tiks novirzīti VARAM realizējamām aktivitātēm sabiedrības, valsts un pašvaldības iestādēs strādājošo digitālo prasmju uzlabošanai. Savukārt 158,8 milj. eiro finansējums no ANM tiks investēts valsts pārvaldes digitālajai transformācijai. Plāns paredz  ievērojami plašākas datu koplietošanas iespējas starp valsts un komerciālo sektoru, paredzēts centralizēt un profesionalizēt valsts IT pārvaldību, tādējādi ilgtermiņā nodrošinot valsts IKT darbības efektivitāti. Būtiska daļa investīciju plānots novirzīt stratēģiski svarīgo nozaru reformu īstenošanai, kā piemēram, modernizējot izmeklēšanas un tiesu procesu, civilās aizsardzības un agrīnās brīdināšanas procesu u.c. Plāns ietver arī pašvaldību IT sistēmu modernizāciju, kā arī vienota klientu apkalpošanas centru tīkla izvēršanu, lai uzlabotu valsts pakalpojumu pieejamību un nodrošinātu labāku atbalstu iedzīvotājiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI