DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. janvārī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabeigta izmeklēšana lietā par nelegālas televīzijas izplatīšanu Rīgā un Balvos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa šī gada janvārī pabeidza izmeklēšanu lietā par nelegālās televīzijas izplatīšanu un nodeva lietu Nodokļu un muitas pārvaldes prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Izmeklēšanas ietvaros tika noskaidrots, ka četru personu grupa laika posmā no 2016.gada novembra līdz 2019.gada  septembrim ar tiešu nodomu, mantkārīgā nolūkā Rīgas un Balvu iedzīvotājiem par atlīdzību nodrošināja piekļuvi televīzijas saturam bez retranslācijas atļaujas.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, turpinot aktīvi apkarot nelegālās TV izplatīšanu Latvijas teritorijā un veicot informācijas pārbaudi, bija identificējusi personas, kuras savam klientu lokam nodrošināja nelegālas televīzijas pakalpojumu sniegšanu Rīgas un Balvu teritorijā, izplatot nelegālo TV saturu, izmantoja tehnoloģisko risinājumi, kas pazīstams kā CardSharing*. Par minēto faktu tika uzsākts kriminālprocess, kura ietvaros tika noskaidrots, ka televīzijas programmas nelikumīgi  retranslē organizēta grupa. Grupa izmantoja  uzņēmuma  infrastruktūru, kas nodarbojas ar legālu interneta pakalpojumu sniegšanu un savas noziedzīgās darbības veica šī uzņēmuma interesēs.

Veicot virkni operatīvās darbības un izmeklēšanas pasākumus Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki ieguva pierādījumus, lai atzītu par aizdomās turētajiem, par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 148. panta trešajā daļā četras personas, kas iepriekš nebija sodītas: juridiskās personas valdes locekļus, 1983.gadā un 1971.gadā dzimušus vīriešus un vēl divas personas, kuru pienākumos bija dažādu darbu veikšana uzņēmuma labā, t.i. 1978.gadā dzimušu vīrieti, kuram bija bezdarbnieka status, un 1979.gadā dzimušu vīrieti, kura pamata darbs bija citā uzņēmumā. Personām tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, papildus nosakot aizliegumu nodarboties ar televīzijas programmu izplatīšanu.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka iesaistītās personas nebija reģistrētas publiski pieejamajā kabeļoperatoru reģistrā un pakalpojuma pēc pieprasījuma reģistrā, kas atrodas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (turpmāk - NEPLP) interneta vietnē – www.neplpadome.lv, kur tiek reģistrētas personas, kurām ir tiesības nodarboties ar televīzijas retranslāciju. Tāpat neviena no minētajām personām nebija reģistrētas “Mavise” datu bāzē, kurā ir reģistrēti ES un EEZ valstu televīzijas pakalpojuma sniedzēji, kas atrodas Eiropas Audiovizuālās observatorijas interneta vietnē – http://mavise.obs.coe.int.

Tādejādi, laika posmā no 2016.gada novembra līdz 2019.gada  septembrim, ar tiešu nodomu, mantkārīgā nolūkā, organizētā grupa piedāvāja uzņēmuma klientu lokam, retranslējot no cardsharing servera Rīgā, bez licences sabiedrībā populārus televīzijas kanālus, pārkāpjot audiovizuālā satura īpašnieku blakustiesības un ar savām darbībām radot būtisku kaitējumu. Klienti par sniegtajiem pakalpojumiem veica norēķinus gan skaidrā naudā, gan uz noteiktiem norēķinu kontiem.

Izmeklēšanas laikā tika iegūts nepieciešamo pierādījumu kopums (tostarp elektroniskie pierādījumi un noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīki - televīzijas uztveršanas iekārtas), kas norādīja uz minēto personu lomu izmeklējamā noziedzīgā nodarījumā, kā rezultātā 2021.gada janvārī, kriminālprocess tika nodots Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai - kriminālvajāšanas uzsākšanai pret organizētās grupas dalībniekiem un piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai juridiskajai personai, kuras interesēs izdarīts noziedzīgais nodarījums, pēc Krimināllikuma 148. panta trešās daļas – par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, vai par šā panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ja to izdarījusi organizēta grupa, vai par piespiešanu ar vardarbību, draudiem vai šantāžu atteikties no autorības, vai par līdzautorības uzspiešanu, ja tā izdarīta ar vardarbību, draudiem vai šantāžu.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa norāda, ka arī turpmāk veiks pastiprinātu Latvijas interneta segmenta monitoringu, lai identificētu juridiskās un fiziskās personas, ka arī interneta resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audiovizuālo saturu.

Visus iedzīvotājus, kuri zaudēja TV apraidi, kā arī personas, kurām radušās šaubas par viņu TV apraides operatoru, aicinām pārliecināties par to attiecīgās licences esamību pakalpojuma sniedzējam NEPL mājas lapā www.neplpadome.lv.

Gadījumā, ja esat saskaries ar negodprātīgu TV apraides operatora rīcību vai konstatējat, ka attiecīgam pakalpojuma sniedzējam nav tiesību retranslēt televīziju, aicinām par to ziņot elektroniski Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai - cyber@vp.gov.lv.

*Card sharing - audiovizuāla satura izplatīšanas forma, kas tiek īstenota koplietojot raidorganizāciju veidotā televīzijas signāla dekodēšanas karti. Tās laikā autentisko dekodēšanas karšu kodi tiek izplatīti neierobežotam Interneta lietotāju skaitam, tādējādi radot iespēju uztverto televīzijas signālu atkodēt, izmantojot Internet nelicencēti izplatītos kodus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI