DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Projektā TRANSWAT turpinās upju un ezeru ekoloģiskā stāvokļa novērtēšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lat-Lit Interreg Programmas ietvaros kopš oktobra turpinās projekta “Latvijas-Lietuvas pārrobežu upju un ezeru ūdens baseinu vienota pārvaldība” (TRANSWAT) pārrobežu upju un ezeru apsekojumi.

TRANSWAT ir integrēts projekts, kas ietver divus komponentus – Hidroelektrostaciju (HES) kaskāžu ietekmēto upju apsekošanu un situācijas novērtēšanu un pārrobežu ezeru ekoloģiskās kvalitātes un ekosistēmas veselības novērtēšanu un apsaimniekošanu. Pirmajā projekta sadaļā tiks veikti pētījumi trīs pārrobežas upēs Ventas upju baseinu apgabalā (trijos HES Cieceres upē, divos HES Losis upē Latvijas teritorijā un piecos HES Varduves upē Lietuvas teritorijā), kuras būtiski ietekmē hidroelektrostaciju kaskāžu darbība. HES kaskāžu operatīvais režīms ir ļoti aktuāla tēma, ņemot vērā nepietekošo ūdens resursu posmos starp dažādām HES vienā upē.

Projekta pirmās sadaļas rezultāti kopā ar ieteikumiem normatīvo aktu izmaiņām ūdens jomā ļaus nodrošināt ilgtspējīgu ūdens resursu apsaimniekošanu attiecībā uz HES kaskādēm pārrobežu upju baseinos un uzlabot arī šo ūdensobjektu ekoloģisko kvalitāti.

Otrajā projekta sadaļā aktivitātes tiks īstenotas piecos pārrobežu ezeros: Garais/Ilge Lielupes Upju baseinu apgabalā, Galiņu/Salna, Kumpinišķu/Kampiniskiai, Lauceses/Laukesas, kā arī Skirnas ezeros Daugavas upju baseinu apgabalā. Trīs no iepriekš minētajiem ezeriem (Galiņu/Salna, Kumpinišķu/Kampiniskiai un Lauceses/Laukesas) atrodas Natura 2000 aizsargājamā dabas teritorijā "Augšzeme".

Šajos ezeros tiks veikts ūdens kvalitātes un kvantitātes monitorings, detalizēti bioloģisko kvalitātes elementu (tai skaitā zivis) pētījumi. Ņemot vērā ezeru apsekojumu rezultātus, kā arī virszemes un gruntsūdeņu mijiedarbības analīzi un piesārņojuma avotu sadalījuma modelēšanu, tiks novērtēts ezeru ekoloģiskais stāvoklis. Tiks izveidota un testēta ezeru ekosistēmas veselības stāvokļa novērtēšanas metodika izmēģinājuma baseinā (Garais / Ilges ezers) un izstrādātas saskaņotās LV-LT ūdens kvalitātes monitoringa un pasākumu programmas.

Speciālas ezeru batimetrijas kartes ar detalizētiem datu aprakstiem plašākai publikai būs pieejamas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta “BIOR” tīmekļa portālā.

Projekta vadošais partneris: VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs”.

Projekta partneri: Lietuvas Enerģētikas Institūts, Latvijas universitātes Bioloģijas institūts, Lietuvas Vides Pētījumu Centrs, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”

TRANSWAT projektu finansē Interreg V-A Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.–2020. gadam. Projekta ilgums ir 2 gadi (01.10.2020. – 30.09.2022.).

Kopējais projekta finansējums ir 607 466.51 EUR, tai skaitā ERAF finansējums 85% (516 346.53 EUR) apmērā.

 www.latlit.eu

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI