DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
3
3

Rosina par ārkārtējās situācijas virzību turpmāk lemt pēc “luksofora principa”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Veselības ministrija (VM) rosina par ārkārtējās situācijas virzību pēc 7. februāra lemt pēc “luksofora principa”, nosakot konkrētus saslimstības rādītājus, kas ļaus pakāpeniski mazināt Covid-19 izplatībai noteiktos drošības pasākumus un ierobežojumus.

Tas nozīmē, ka pirmā iespēja lemt par pakāpenisku ierobežojumu mazināšanu būtu, ja 14 dienās tiktu reģistrēti ne vairāk kā 200 jauni saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

“Pieeja Covid-19 izplatībai noteikto ierobežojumu pārskatīšanā ir kardināli jāmaina. Mums ir izdevies apturēt Covid-19 pieaugumu, tagad jāizvirza jauns mērķis - būtiski mazināt saslimstību. Tāpēc vajadzīga jauna vienošanās ar Latvijas iedzīvotājiem. Šobrīd atļauties mīkstināt drošības pasākumus un ierobežojumus mēs nedrīkstam, toties varam dod cilvēkiem skaidru signālu, pie kādiem rādītājiem viņu ikdiena kļūs līdzīgāka savulaik ierastajai,” saka veselības ministrs Daniels Pavļuts.

VM piedāvā diskusijai sekojošu modeli:

  1. “sarkanā gaisma” - šobrīd esam ļoti augsta riska situācijā, jo 14 dienās reģistrēti 689 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju (Eiropā vidēji - 425);
  2. “oranžā gaisma” - augsta riska situācijā būsim, kad 14 dienās tiks reģistrēti ne vairāk kā 200 jauni saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Tad varēsim pakāpeniski ierobežojumus sākt mīkstināt;
  3. “dzeltenā gaisma” - par vidēja riska situācijas noteikšanas saslimstības rādītājiem eksperti vēl turpina diskusijas;
  4. “zaļā gaisma” - zema riska situācijā būsim, kad 14 dienās tiks reģistrēti 20 jauni saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Tas ļaus atgriezties pie ikdienas dzīves bez būtiskiem ierobežojumiem.

VM neizslēdz, ka valdība varētu veikt atsevišķus, nelielus precizējumus šobrīd noteiktajos ierobežojumos, bet tikai ar nosacījumu, ka tie nepalielinās cilvēku pārvietošanos, kontaktēšanos un saslimstību. 

VM uzsver, ka visām ministrijām ir jāveido dialogs ar savu nozaru pārstāvjiem, paredzot iespēju ārkārtas situācijā piedāvāt risinājumus piesardzības un drošības pasākumu mazināšanai konkrētās, sabiedrībai un ekonomikai nozīmīgās jomās, ja:

  1.  nozare spēj pierādīt piesardzības un drošības pasākumu mazināšanas nozīmi sabiedrībai;
  2.  nozare var pierādīt pasākumu ieviešanas kontroli;
  3.  nozare var pierādīt, ka netiks paaugstināti riski Covid-19 izplatībai;
  4. lēmumi nepasliktina Covid-19 izplatības rādītāju dinamiku.

MK šodien konceptuāli lēma pagarināt šobrīd noteiktos drošības ierobežojumus līdz ārkārtējās situācijas beigām, 7. februārim. Līdz tam laikam valdībai jālemj par ārkārtējās situācijas virzības nosacījumiem jeb tā dēvētā luksofora principa ieviešanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI