DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Iznākusi zinātniskā monogrāfija “Senākie likumu krājumi ķīļrakstos no Urūkagina līdz Hammurapi”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Klajā nākusi Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā apgādā sagatavotā profesora Valda Segliņa zinātniskā monogrāfija “Senākie likumu krājumi ķīļrakstos no Urūkagina līdz Hammurapi”.  

Monogrāfija veltīta Senajā Divupē uzkrātajām likumu normu veidošanas zināšanām un pieredzei to piemērošanā, kas ļauj šajā senajā civilizācijā detalizēti izsekot seno paražu un tradīciju, arī reliģisko normu pārtapšanai par likumiem un tālāk par likumu krājumiem. Likumu krājumi ir spēcīgs instruments valdnieku varas un valstu nostiprināšanā, virzoties uz konsolidāciju trīsvienībā – “Viena valsts – viens valdnieks – viens likums”. 

Daudzpusīgais vēsturiskā konteksta skatījums ļaus lasītājam iepazīt senākos tiesību avotus no Senās Divupes, kā arī zināšanas un arī to trūkumu daudzas jomās, arī apzināt joprojām neskaidros tiesību vēstures jautājumus un izvērtēt šos senos priekšstatus mūsdienu skatījumā. 

Autors grāmatas ievadā raksta: “Pētījuma mērķis bija apzināt senākos Hammurapi likumu krājuma avotus, raksturot atbilstošā laika vēsturisko kontekstu, kā arī sagatavot senāko zināmo dokumentu neliterarizētus mūsdienīgus tulkojumus latviešu valodā. Tādējādi lasītājam ir pieejami ne tiki juridiskie teksti kā avoti, bet arī pamatziņas par apstākļiem, kuros tie tika izstrādāti un piemēroti. Kopumā tas ļaus iegūt augstvērtīgu salīdzinošo materiālu turpmākajiem pētījumiem. Šo seno likumu un vēstījumu juridiska analīze ir veikta vairākos aspektos, tostarp profesores, tiesību doktores Sanitas Osipovas pētījumā[1], kurā sniegta šo seno likumdošanas aktu vēsturiskā tradīcija un to paliekošā nozīme Eiropas tiesību priekšvēstures kontekstā.” 

Grāmatu “Senākie likumu krājumi ķīļrakstos no Urūkagina līdz Hammurapi” un arī citus LU Akadēmiskā apgāda izdevumus visizdevīgāk iegādāties izdevniecības telpās Aspazijas bulvārī 5-132, iepriekš sazinoties ar Intu Sakalovsku (mob. 29333919, inta.sakalovska@lu.lv; apgads@lu.lv). 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI