DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Pārskatītas autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

7. janvārī, valdība apstiprināja noteikumus “Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli”, kas nosaka autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības, lai nodrošinātu satiksmes drošību un autoceļu infrastruktūras ilgmūžību.

Pārskatīto noteikumu mērķis ir noteikt prasības valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanai, kā arī precizēt un noteikt kārtību kā veicama šo darbu kontrole. Noteikumu projekts paredz iespējamību autoceļu pārvaldītājiem noteikt augstākas ikdienas uzturēšanas prasības nekā noteiktas noteikumu projektā, kā arī veikt dažādas preventīvas darbības satiksmes drošības uzlabošanai. Papildus iepriekš minētajam, noteikumos tiek noteikta prasība autoceļa pārvaldītājam veikt pārvaldāmā autoceļu tīkla un tā uzturēšanai nepieciešamā finansējuma izvērtējumu, tādā veidā nodrošinot, ka ceļa īpašnieks, tajā skaitā Satiksmes ministrija, ir regulāri informēts par aktuālo autoceļu tīkla stāvokli un tā uzturēšanai nepieciešamo finansējumu.

Noteikumi stāsies spēkā 2021.gada 16.aprīlī, kad beidzas ikgadējā autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu ziemas un sākas vasaras sezona.

“Noteikumi bija spēkā 10 gadus un bija morāli novecojuši. Tamdēļ noteikumi tika pārstrādāti, uzsvaru liekot nevis uz tehnoloģiju vai veidu, kā autoceļa uzturēšana tiek nodrošināta, bet gan uz gala rezultātu, kas jāsasniedz, lai būtu droši par autoceļiem pārvietoties. Papildus uzmanība vērsta uz autoceļu pārvaldītāja pienākumiem sekot līdzi autoceļu stāvoklim un informēt īpašnieku par uzturēšanai nepieciešamo finansējumu, kā arī izvērtēt to darbu veikšanu, kas nav paredzēti šajos noteikumos, bet ir sociāli nozīmīgi. Piemēram mazas intensitātes ceļa tīrīšanu pa, kuru brauc skolēnu autobuss. Šāda īpašnieka informētība mūsuprāt nodrošinās, ka autoceļu uzturēšana tiek veikta lietderīgi un nepieciešamajā apjomā. ”, komentē Tālivaldis Vectirāns, Satiksmes ministrijas Autotransporta departamenta direktors.

Jaunajos noteikumos autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo regulējumu, netiek mainītas - autoceļu uzturēšana tiks nodrošināta tādā pat apmērā, kā līdz šim. Taču tā kā jaunā regulējuma izmaiņas pārsniedz vairāk nekā pusi no Ministru kabineta 2010. gada 9. marta Noteikumu Nr.224 “Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli” (Noteikumi Nr. 224) normām, atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 3.februāra noteikumu Nr. 108 “Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi” 140.punktam ir sagatavots jauns noteikumu projekts, kā arī Noteikumi Nr.224 tiek atzīti par spēku zaudējušiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI