DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Mainīta medikamenta "Remdesivir" glabāšana kārtība; līdz 10. janvārim cilvēki ar simptomiem Covid-19 testu varēs veikt bez ārsta nosūtījuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 30. decembrī, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) lēma mainīt medikamenta "Remdesivir" uzglabāšanas kārtību, kā arī noteica prasības vakcinācijas kabinetu izveidei slimnīcās. Vienlaikus šodien pieņemts arī lēmums, ka vēl līdz 10. janvārim iedzīvotājiem Covid-19 analīzes būs iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma, ja ir parādījušies slimības simptomi.

Šobrīd medikamentu "Remdesivir" uzglabā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, un nepieciešamības gadījumā pēc ārstu konsīlija lēmuma medikaments tiek izsniegts reģionālajām slimnīcām Covid-19 pacientu ārstēšanai. Turpmāk, lai atvieglotu loģistiku, daļā reģionālo slimnīcu varēs uz vietas glabāties medikaments 1-2 pacientu ārstēšanai, bet tāpat kā līdz šim būs nepieciešams ārstu konsīlija lēmums, lai šo terapiju pielietotu. Jāņem vērā, kā šo medikamentu izmanto tikai noteiktos gadījumos, lai tam būtu vēlamais efekts. 

Tas nozīmē, ka jau šodien Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca izsniegs medikamenta “Remdesivir” rezerves 2 pacientu ārstēšanai Rēzeknes slimnīcai un Liepājas reģionālajai slimnīcai, kā arī rezerves 1 pacienta ārstēšanai Daugavpils reģionālā slimnīcā un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. Savukārt Jelgavas pilsētas slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca un Vidzemes slimnīca minēto medikamentu saņems pēc tam, kad par tā nepieciešamību pacientam būs lēmis ārstu konsīlijs. Šāds sadalījums noteikts atbilstoši Covid-19 pacientu skaitam un slimnīcu teritoriālajam izvietojumam.

VOMK arī lēma, ka visām ārstniecības iestādēm, kas sniedz valsts apmaksātos stacionāros ārstniecības pakalpojumus, jāizveido vismaz 2 vakcinācijas kabineti, kas veic tikai Covid-19 vakcināciju. Viena vakcinācijas kabineta kapacitāte būtu vismaz 200 cilvēki nedēļā.

Vienlaikus pieņemts lēmums, ka vēl līdz 10. janvārim iedzīvotājiem Covid-19 analīzes būs iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma, ja ir parādījušies slimības simptomi (akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u.c.). Savukārt cilvēki, kuri atgriezušies Latvijā no Apvienotās karalistes vai Dienvidāfrikas republikas, testu var veikt arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Šāds lēmums pieņemts ņemot vērā jauno koronavīrusa variantu, kas strauji izplatās šajās valstīs.

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties, zvanot:

  • Tālrunis centralizētam pierakstam Covid-19 analīžu veikšanai - 8303
  • Centrālās laboratorija – 8330
  • E. Gulbja laboratorija – 67801112
  • MFD Laboratorija – 66164606
  • NMS Laboratorija – 67144015
  • Valsts zinātniskais institūts "BIOR" – 28369560

Pieraksta tālruņu un analīžu nodošanas punktu darba laiki pieejami Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

 Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties elektroniski:

Analīžu nodošanas vietas un informāciju par katru no tām iespējams atrast interaktīvā kartē: "COVID-19 analīžu nodošanas vietas Latvijā".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI