DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. decembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

NBS Jūras spēki meklē no Būtiņģes termināļa notrūkušo degvielas cauruli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Gatis Diedziņš/Aizsardzības ministrija

Jūras spēku kuģi KA-14 “Astra” un P-08 “Jelgava”, kas šorīt devās Baltijas jūrā, lai savāktu no Būtiņģes naftas pārkraušans termināļa noplūdušo naftu, saņēmuši jaunu uzdevumu. Tagad izplūdušās naftas vietā jāmeklē no termināļa norautā naftas uzpildes caurule, portālam “Sargs.lv” pastāstīja Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra (MRCC Rīga) priekšnieks komandleitnants Pēteris Subbota.

Komandleitnants P. Subbota skaidroja, ka šorīt agri no rīta Latvijas teritoriālos ūdeņus pārlidoja īpašs Eiropas Savienības satelīts. Pārlidojuma laikā piesārņojums netika konstatēts. “Nedaudz vēlāk jau tika veikti zemāka lidojuma gaisa kuģu pārlidojumi. Arī to laikā naftas pleķis vairs vizuāli nebija manāms,” viņš piebilda.

MRCC Rīga priekšnieks skaidroja, ka šāda veida izplūdušas naftas izzušana nav nekas neparasts – stiprā vēja un viļņošanās ietekmē apmēram pustonnu smagā nafta, kas iepriekš brīvi dreifēja jūrā, sakūlusies lielākos kunkuļos un nogrimusi.

Tiesa, piesārņojuma draudi aizvien pastāv, taču tie ir mainījušies – tagad Jūras spēkiem jāmeklē apmēram 40 metrus gara un 40 centimetru plata naftas uzpildes caurule, kurā aizvien vēl atrodas viena līdz pusotra tonna naftas.

MRCC Rīga priekšnieks skaidroja, ka patlaban Jūras spēki caurules meklēšanā iesaistījuši divus kuģus, savukārt, lai aptvertu pēc iespējas lielāku teritoriju, caurules meklēšanā tiks piesaistīts Gaisa spēku helikopters.

Šobrīd Latvijas Jūras spēki caurules meklēšanas darbus veic pašu spēkiem. Lietuvas Jūras spēki, kuru atbildības teritorijā vakar notika avārija, tos pagaidām ir pārtraukuši. Tiesa, ja naftas caurule Latvijas teritoriālajos ūdeņos tiks atrasta, par to tiks informēti arī Lietuvas Jūras spēki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI