DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ministru kabinetā un Saeimas komisijā apspriež Eiropas Savienības un Apvienotās Karalistes vienošanos par nākotnes attiecībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

gada 28. decembrī Ministru kabinets sprieda par 24. decembrī panākto vienošanos par Eiropas Savienības (ES) un Apvienotās Karalistes (AK) nākotnes attiecībām pēc pārejas perioda beigām šā gada 31. decembrī. Ministru kabinets lēma atbalstīt vienošanos un tās piemērošanu no nākamā gada 1. janvāra. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs šodien ar ES un AK nākotnes attiecību līgumu iepazīstināja arī Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātus.

ES un AK vienošanās paredz nākotnes attiecības balstīt trīs līgumos. Apjomīgākais ir Tirdzniecības un sadarbības līgums, kas paredz nodrošināt bezprecedenta tirdzniecības attiecības preču un pakalpojumu tirgus piekļuves ziņā, kā arī ievērojami labākus tirdzniecības nosacījumus nekā citos līdz šim ES noslēgtajos brīvās tirdzniecības nolīgumos. Turklāt tas paredz sadarbību arī tādās jomās kā transports, enerģētika, zivsaimniecība un dabas resursi, sociālās drošības koordinācija, Savienības programmas, tiesībaizsardzības iestāžu tiesiskā sadarbība krimināllietās, pamattiesību un personas datu aizsardzība, kā arī datu apmaiņa un cīņa pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Šo sadarbību caurvīs stingri vienlīdzīgas konkurences noteikumi un līguma pārvaldības mehānisms, kas nodrošinās, ka līgums tiek interpretēts un piemērots precīzi.

Līgums par drošības procedūrām klasificētās informācijas apmaiņai un aizsardzībai paredz iespēju apmainīties ar klasificētu informāciju, kā arī garantijas šādas informācijas nodošanai un aizsardzībai.

Līgums par sadarbību kodolenerģijas drošā izmantošanā miermīlīgiem mērķiem nosaka ietvaru ES un AK sadarbībai šajā jomā, t.sk. atrunā dažādu tehnoloģiju un materiālu tirdzniecību un pārnesi, kā arī informācijas un pieredzes apmaiņu, zinātniskās izpētes un attīstības iniciatīvas.

Tomēr panāktā vienošanos neaizvieto dalību ES, tāpēc ES—AK sadarbība vairs nebūs tāda kā līdz šim, paredzot ierobežojumus gan attiecībā uz personu brīvu pārvietošanos starp ES un AK, gan nepieciešamību veikt muitas formalitātes. Vienlaikus šie līgumi nodrošinās labu pamatu ciešu un visaptverošu attiecību veidošanai nākotnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI