DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. decembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

Konsultē ALTUM: kā gudri aizņemties un neuzkāpt uz uzņēmējdarbības grābekļiem?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Covid-19 krīze turpina ietekmēt uzņēmējdarbību, taču gan jaunie biznesa uzsācēji, gan jau pieredzējuši uzņēmēji turpina attīstīt biznesu, aktīvi piesakot projektus Attīstības finanšu institūcijā ALTUM aizdevumu saņemšanai. Šogad dažādās biznesa attīstībai paredzētās aizdevumu programmās uzņēmējiem piešķirtā finansējuma apjoms, salīdzinot ar pērno gadu, ir pieaudzis par vairāk nekā 25 %. Kas jāņem vērā, lai aizņemtos gudri un neuzkāptu uz tā dēvētājiem uzņēmējdarbības grābekļiem – konsultē ALTUM Centra reģiona vadītāja Diāna Lopeta. 

Svarīgākais solis uzņēmējdarbības uzsākšanā ir “mājasdarba” sagatavošana jeb paša uzņēmēja darbs pie biznesa projekta. Vairums jauno uzņēmēju jau ar pirmo reizi iesniedz labi sagatavotus projektus, taču gadās arī situācijas, kad vēl ir jāpiestrādā. Tas var aizņemt vairāk laika nekā cerēts, tomēr tas noteikti nav iemels, lai neturpinātu attīstīt savu ideju.

Viens no pirmajiem padomiem ir mācīties no veiksmīgiem uzņēmējiem. ALTUM klientu vidū ir daudzi jauni uzņēmumi, kuru pieredze var noderēt arī citiem, piemēram, uzņēmums Ette Tete no Tīnužiem, Ikšķiles novadā, kas dibināts 2016. gadā. Uzņēmums strauji attīstās, ražojot inovatīvas un funkcionālas mēbeles bērniem – šogad saražoto mēbeļu skaits varētu pārsniegt pat 20 000 vienības. Preces galvenokārt tiek eksportētas uz Rietumeiropu, ASV vai nonāk tepat kaimiņos – Igaunijā. Pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedza vairāk nekā pusotru miljonu eiro.

“No vienkāršu šūpulīšu izveides saviem bērniem, Ette Tete ir kļuvis par uzņēmumu, kas saviem klientiem sniedz pašu veidotas un pārbaudītas bērnu funkcionālās mēbeles. ALTUM piešķirtais finansējums ļāvis mums turpināt attīstīties un daļēji automatizēt ražošanas procesu, lai savas mēbeles varētu piedāvāt arvien plašākam jauno ģimeņu lokam arī ārpus valsts robežām, kur mūsu ražojumi guvuši plašu atzinību,” norāda Linda Riekstiņa-Šnore, Ette Tete vadītāja.

ALTUM Centra reģiona vadītāja Diāna Lopeta dalās padomos, kas noderēs, gatavojot biznesa projektu gan Starta programmas, gan citu aizdevumu programmu finansējuma saņemšanai.

1. Biznesa mēroga noteikšana

Sākot uzņēmējdarbību, no vienas puses, svarīgi ir uzreiz nespert ļoti lielu soli, bet darīt to pamazām. No otras puses, svarīgi ir apzināties ilgtermiņa mērķus un, ja vien iespējams, neorientēties tikai uz mazo Latvijas tirgu. Turklāt ambīciju un biznesa lielums nav pats svarīgākais, daudz būtiskāks ir konkurētspējīgs produkts. Ir vairāki piemēri, kad uzņēmēji ražošanu sāk ar mazumiņu, bet pāris gadu laikā bizness izaug jau līdz apgrozījumam miljona apmērā. Tāpēc drošāk ir audzēt apjomu pakāpeniski.  

2. Risku apzināšana

Bizness vienmēr saistās ar risku – lielāka vai mazāka daļa riska vienmēr jāuzņemas pašam uzņēmējam, kas izpaužas kā līdzfinansējums aizdevumam. ALTUM gadījumā visbiežāk tie ir 10-20 % no projekta kopsummas. Apjomīgākiem projektiem līdzieguldījums var būt arī nedaudz lielāks. Tāpēc katram kritiski jāizvērtē, vai projektam būs pietiekams līdzfinansējums un vai ir pietiekamas zināšanas projekta īstenošanai un attīstībai ilgtermiņā.

3. Finanšu plānošana

Rūpīgi izvērtējot riskus, skaidrāks kļūs arī nepieciešamais finansējuma apjoms. Plānojot finanses, ir vairāki zelta likumi, kas jāpatur prātā. Pirmkārt, biznesi mēdz būt sezonāli – tipiskākās šādas nozares ir tūrisms un lauksaimniecība, tomēr arī daudzās citās tas ir būtisks faktors. Otrkārt, jāparedz patiešām visi izdevumi, nevis tikai lielākie. Izdevumos jāiekļauj arī administratīvās izmaksas, algas, transporta izdevumi un daudzi citi. Ļoti būtiski ir ieplānot arī rezervi neparedzētiem izdevumiem. ALTUM vienmēr iesaka vispirms rūpīgi saplānot visus izdevumus un tikai pēc tam ķerties pie ieņēmumu plānošanas. Arī ieņēmumu plāni jābalsta uz reāliem pētījumiem, aptaujām, pieredzi vai zināšanām par nozari, jo visas pozīcijas jāspēj pamatot. Ļoti bieži uzņēmēji aizmirst ieplānot arī apgrozāmos līdzekļus. Treškārt, ieteicams plānot pakāpenisku izaugsmi. Tipisks piemērs pārāk plašam vērienam jau sākumā – vēlēšanās iegādāties plašas ražošanas telpas un jaunas, jaudīgas iekārtas bez drošas pārliecības, ka pasūtījumu būs pietiekami daudz, lai tās atbilstoši noslogotu. Daudz drošāk ir sākumā telpas nomāt, īpaši kamēr naudas plūsma nav nostabilizējusies.

4. Dokumentu sagatavošana

Svarīgs “mājasdarbs” ir dokumentu sagatavošana, kas jāpievieno biznesa projektam. Piemēram, būvatļaujas, būvprojektu tāmes un citi – tas prasa laiku. Šo dokumentāciju vēlams sagatavot laicīgi un pārskatīt pirms iesniegšanas ALTUM, tas vēlāk ietaupīs laiku un ātrāk varēs saņemt atbildi par finansējuma saņemšanu projektam.

Aktuālā informācija par ALTUM piedāvātajiem aizdevumiem un citiem finanšu instrumentiem ir aplūkojama ALTUM interneta vietnē https://www.altum.lv , kā arī sociālo tīklu kontos: Facebook, Twitter, LinkedIn un YouTube.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI