DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

VVD turpina iedzīvināt principu “Konsultē vispirms!” – izveidots instrumentu komplekts par vides prasībām autoservisu darbībā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atšķirībā no ierastās prakses, kad kontrolējošie dienesti soda pārkāpējus, Valsts vides dienests (VVD) savā darbā turpina iedzīvināt principu “Konsultē vispirms!”. Decembrī VVD sadarbībā ar Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociāciju (LRAA) īstenoja kampaņu, kuras laikā izglītoja autoservisu īpašniekus par to, kā ievērot vides prasības un ar savu darbību nekaitēt videi.

Tiešsaistes semināru cikla laikā autoservisu īpašniekiem un vadītājiem, kā arī profesionālo mācību iestāžu jauniešiem, kuri apgūst automehāniķu profesiju, bija iespēja ne tikai uzzināt par autoservisa darbības radīto ietekmi uz vidi, bet arī iegūt praktiskas zināšanas kā panākt, ka autoserviss darbojas atbilstoši vides prasībām. Kopumā semināros piedalījās vairāk nekā 500 dalībnieki no visas Latvijas.

Elita Baklāne-Ansberga, VVD ģenerāldirektore uzsver: “Sarunās ar uzņēmumiem, esam secinājuši, ka lielai daļai autoservisu īpašnieku nav zināšanas par to, kā jāstrādā, lai nekaitētu videi. Tāpēc sodu piemērošana, nozares snieguma uzlabošanā, nebūs efektīva. Lai palīdzētu uzņēmējiem, izveidots instrumentu komplekts – jauns e-rīks www.mansautoserviss.lv, informatīvais video materiāls, kā arī visiem interesentiem pieejams izglītojošā semināra ieraksts, kas autoservisa īpašniekiem, neizejot no mājas, sniedz iespējas iegūt zināšanās kā ievērot vides prasības sava autoservisa darbībā”.

E-rīkā www.mansautoserviss.lv būs pieejams arī jaunizstrādātais izglītojošais video “Soli pa solim – vides prasības autoservisu darbībā”, kas tapa sadarbībā ar raidījuma “Zebra” radošo komandu. Video materiālā vieglā un uzskatāmā veidā tiek parādīts, kā pareizi jādarbojas autoservisam, kā arī izskaidrots, kādas ir visbiežākās kļūdas, ko savā darbībā pieļauj autoservisu vadītāji. Noskatoties video, kļūs skaidrs kā attālināti iespējams reģistrēt C kategorijas piesārņojošu darbību veikšanu autoservisā, kā pareizi reģistrēt jaunu autoservisu un kādas konkrēti vides prasības jāievēro.

Tīna Lūse, LRAA vadītāja piebilst: “Manuprāt, ir būtiski, ka valsts institūcijas ne vien runā par problēmām nozarēs, bet arī veic konkrētas darbības, lai tās risinātu. Sadarbībā ar VVD īstenotā kampaņa ir būtisks solis, lai izglītotu autoservisu īpašniekus un vadītājus. Tāpat kampaņas laikā uzrunājām arī jauniešus, kuri apgūst automehāniķa profesiju un nākotnē varētu strādāt nozarē vai kļūt par sava autoservisa īpašniekiem. Kopumā piedalīties semināros aicinājām 18 mācību iestādes. Šī ir ļoti svarīga auditorija, ja mēs vēlamies panākt, ka nākotnē nozare darbojas atbilstoši prasībām, jo to īpašnieki būs zinoši – gan par to kā iegūt nepieciešamo vides atļauju, gan arī kādas vides prasības jāievēro ikdienā”.

“Autoservisam neievērojot vides prasības, piemēram, neatbilstoši apsaimniekojot atkritumus, pastāv gan ugunsbīstamības draudi, gan arī būtiski vides piesārņošanas riski. Zemāka cena par pakalpojumu bieži tiek piedāvāta uz vides izmaksu rēķina. Būsim atbildīgi, izvēloties autoservisu, kurā saņemt pakalpojumus, jo mūsu izdarītās izvēles atstāj tiešu ietekmi cik tīrā Latvijā dzīvosim!” aicina E.Baklāne-Ansberga.

Izglītojošā kampaņa norisinājās Latvijas vides aizsardzības fonda finansētā projekta ““Konsultē vispirms! principa ieviešana autotransportlīdzekļu remontdarbnīcu (autoservisu) vides prasību kontrolē” ietvaros.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI