DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kultūras informācijas sistēmu centrs
Direktora vietnieks IT jautājumos Jānis Ziediņš
22. decembrī, 2020
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Aicina uz Ziemassvētkiem baudīt brīvpieejā jaunākos un aktuālākos Latvijas koncertus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Kultūras informācijas sistēmu centrs Latvijas iedzīvotājiem Ziemassvētku brīvdienās piedāvā portālā www.Diva.lv bez maksas baudīt izcilu Latvijas mūziķu koncertu audiovizuālos ierakstus. Tie aptver jaunākos un aktuālākos notikumus Latvijas muzikālajā dzīvē – ieraksti veikti šī gada rudenī, un tajos dzirdami gan mūsdienu latviešu komponistu pirmatskaņojumi, gan pasaules klasiķu darbi augsta līmeņa Latvijas mākslinieku izpildījumā.

Portālā www.Diva.lv piedāvātā koncertu sērija aptver plašu diapazonu – sākot no instrumentālās klasiskās mūzikas līdz pat džezam un rokam. Portāla apmeklētājiem  būs iespēja noklausīties muzikālos darbus, ko sacerējis Alfrēds Kalniņš, Jāzeps Vītols, Maija Einfelde, Raimonds Pauls, Uģis Prauliņš un citi. Augstas kvalitātes ierakstos dzirdams Valsts akadēmiskais koris “Latvija” ar Māri Sirmo, kamerorķestris “Simfonietta Rīga” ar Normundu Šnē, Latvijas Radio koris ar Sigvardu Kļavu un Liepājas Simfoniskais orķestris ar Aināru Rubiķi pie diriģenta pults. Mūzikas gardēžiem tiek piedāvāts  tādu izpildītājmākslinieku kā ērģelnieces Ivetas Apkalnas, klarnetista Jēkaba Nīmaņa, pianistu Venta Zilberta un Daumanta Liepiņa, soprāna Lienes Kinčas mākslinieciskais sniegums. Savukārt neakadēmiskās mūzikas cienītāji var baudīt grupas “Carnival Youth” koncertu “Naivais ku-kū!” un rokgrupas “Pērkons” radīto koncertprogrammu “Cilvēk, tu esi!”, Māra Čaklā 80 gadu jubileju pieminot.

Koncertu ieraksti veikti pēc šī gada vasarā izsludinātā Kultūras informācijas sistēmu centra aicinājuma pasākumu rīkotājiem pieteikt izrādes, koncertus un tradicionālās kultūras norises ieskaņošanai audiovizuālā formā jeb digitālai fiksēšanai ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu īstenotā projekta “Kultūras mantojuma satura digitalizācija" (1. un 2. kārta) ietvaros. Līdz šim ir pieteiktas un ierakstītas 15 kultūras norises, no kurām 12 koncerti jau skatāmi un klausāmi portālā www.Diva.lv. Koncertierakstus būs iespējams skatīt arī nākamajā gadā, turklāt piedāvājumu papildinās jaunu kultūras norišu ieskaņojumi. Koncertu digitālo fiksēšanu īsteno kompānija SIA “HDPD Productions & Dreams” (HDPD), kas dibināta 2020. gadā ar mērķi veidot augstas kvalitātes audiovizuālu saturu - pasākumus un ierakstus, lai piedāvātu tos Latvijas skatītājiem un sadarbotos ar ārvalstu kultūras un mākslas medijiem, veicinot Latvijas mākslas un mūzikas atpazīstamību pasaulē.

Pasākumu rīkotāji un producenti joprojām tiek aicināti pieteikt kultūras norises digitālai fiksēšanai – visu projekta īstenošanas laiku, līdz pat 2022. gada augustam. Digitalizēšanai pieteiktie pasākumi tiek vērtēti pēc noteiktiem atlases kritērijiem, lai sabiedrība varētu vispusīgi iepazīties ar augstvērtīgu un nozīmīgu kultūras norišu piedāvājumu, kas atspoguļo mūsdienu latviešu mūzikas, dejas un aktiermākslas sasniegumus. Tiek apzinātas un digitalizētas gan profesionālās mūzikas un skatuves mākslas norises, gan vērtīgākais amatiermākslas kolektīvu sniegums. Vērā tiek ņemti tādi atlases principi kā Latvijā radīts augstvērtīgs mūzikas, dramaturģijas, režijas, horeogrāfijas un scenogrāfijas oriģinālsaturs, Latvijā un pasaulē atzinību guvuši darbi un izpildītāji, latviešu komponistu, dramaturgu un horeogrāfu jaundarbi, savukārt amatiermākslā vērtēti tiks XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku skašu un konkursu rezultāti, kā arī citi kritēriji.

Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) līdz 2022. gada augustam kā partneris īsteno sadarbību Eiropas Savienības atbalstītajā projektā „Kultūras mantojuma  satura digitalizācija" (1. un 2. kārta), ko administrē Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar partneriem – Nacionālā kultūras mantojuma padomi, Latvijas Nacionālo arhīvu un KISC.

Portāls www.Diva.lv ir KISC uzturēts Latvijas digitalizēto video un audio ierakstu piekļuves portāls, kurā visiem Latvijas iedzīvotājiem bez maksas pieejami vēsturiski, informatīvi un izglītojoši materiāli par Latvijas sabiedriskajiem procesiem, ikdienu un kultūras vērtībām.

Projekta aktivitātes “Nozīmīgu Latvijas kultūras norišu digitālā fiksēšana” 12 fiksēto koncertu publiskošana portālā Diva.lv

Visus ierakstus veicis projekta izpildītājs SIA “HDPD Productions&dreams”, producente Daina Markova, režisori Gints Fārenhorsts un Juris Sējāns

1.   23. Starptautiskais Garīgās mūzikas festivals “PASAULES PIRMATSKAŅOJUMI”.

Dalībnieki - Valsts Akadēmiskais koris LATVIJA, Diriģents Māris Sirmais, Artis Gāga – saksofons, Andis Klučnieks – flauta,Romāns Vendiņš – klavieres, Kristens Kupčs – ģitāra, Jānis Stafeckis – kontrabass, Artis Orubs – perkusijas

Anotācija -  VAK “Latvija” rīkotā 23. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla pirmatskaņojumu koncertam Pēterbaznīcā 2020. gadā jaundarbus darinājuši četri skaņraži, kuru meistarība spēj no kora auduma izvilināt visskaistākās saskaņas. Koncerta programmā skan Alvila Altmaņa “Missa Brevis”, Renātes Stivriņas “Septiņi mirkļi pie krusta”, kā arī saksofonista Arta Gāgas un pianista Ulda Marhilēviča jaundarbi.

Koncerta datums - 02.09.2020.

2.   Grupas “Dagamba” un kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” koncerts

Dalībnieki - Diriģents Normunds Šnē, grupa DAGAMBA (Valters Pūce, Dainis Tenis, Antons Trocjuks, Artūrs Jermaks, Alise Broka), kamerorķestris Sinfonietta Rīga.

Anotācija -  Klasiskās mūzikas huligānu, grupas DAGAMBA, un valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga izpildījumā Dzintaru koncertzālē izskanēja labāko DAGAMBAS skaņdarbu izlase, atsaucoties uz klasiskās mūzikas komponistiem. DAGAMBA apvieno dažādas muzikālās kultūras, veidojot unikālu un īpašu skanējumu. Mūziķi drosmīgi dodas vēl neapgūtās mūzikas pasaulēs, kas piedod izpildījumam neatkārtojamu dinamiku un vitalitāti. Elpu aizraujošā koncertā  kopā ar orķestri īpašs uzsvars likts uz 2020. gada lielajiem jubilāriem - Ludvigu van Bēthovenu, kuram aprit 250 gadu, un Pēteri Čaikovski, kuram aprit 180 gadu.

Koncerta datums - 04.09.2020.

3.   Trio Čudars/Auziņš/Arutjunjans

Dalībnieki - Matīss Čudars, Kārlis Auziņš, Ivars Arutjunjans

Anotācija -  “Auziņš • Čudars • Arutyunyan” ir laikmetīgās džeza mūzikas trio no Rīgas. Visi trīs, būdami pieredzējuši un starptautiski atzīti mūziķi, tiecas veidot skaņu pasauli, kas stāv pāri žanriem, par pamatu izmantojot enerģiju, emocijas un iztēli rosinošas idejas un konceptus. Laikā, kad valstī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, šīs grupas dalībnieki izmantoja dīkstāves periodu, lai vingrinātos un strādātu pie jaunas mūzikas. Tā rezultātā ir tapis jauns repertuārs, kas pirmoreiz publiski tika atskaņots koncertā VEF džeza klubā.

Koncerta datums - 22.09.2020.

4.   Jakob Noiman Festival Band

Dalībnieki - Jakob Noiman Festival Band - Jēkabs Nīmanis, Varis Piņķis, Ernests Mediņš, Artūrs Bērziņš, Uģis Krišjānis, Gidons Grīnbergs, Roberts Brants, Andis Klučnieks, Iveta Jansone. Vokālā grupa “Putni"

Anotācija -  Latvijā pazīstamā klarnetista, komponista un dziesminieka Jēkaba Nīmaņa grupas “JAKOB NOIMAN FESTIVAL BAND” jubilejas koncerts VEF Kultūras pilī ir desmit radošo gadu rezumējums. Tajā skan gan grupas atpazīstamākā žanriskā vizītkarte – klezmera un Balkānu tautu mūzika, Jēkaba Nīmaņa oriģināldarbi, gan arī dažādi kamermūzikas smalkumi kā, piemēram, Maijas Einfeldes, Leonarda Bernsteina un Manuela De Faljas kompozīciju pārlikumi. 

Koncerta datums - 30.09.2020.

5.   Alfrēda Kalniņa solodziesmas programmā “Nemiers mani nes”

Dalībnieki - Ance Ķirse,  Jolanta Strikaite-Lapiņa, Viesturs Jansons, Juris Jope, Kārlis Saržants, Mārtiņš Zilberts, Ventis Zilberts.

Anotācija – Atzīmējot izcilā skaņraža Alfrēda Kalniņa 140. dzimšanas dienu, no jauna tiek caurskatīts viņa daiļrades mantojums. Cikla “Visas Alfrēda Kalniņa 250 solodziesmas” ceturtajā koncertā “Nemiers mani nes” blakus jau pazīstamiem un klausītāju iemīļotiem opusiem Tev, Svešumā klīstot, Laipnā liesma, Tracis tiek atskaņotas vairākas dziesmas, kuras piedzīvojušas pirmatskaņojumus pirms vairāk nekā 80 gadiem un materiāla sarežģītības dēļ tikpat kā nav vairs atskaņotas. Dažas no tām sacerētas Amerikā, kur komponists dzīvoja XX gs. 20. gados.

Koncerta datums - 05.10.2020.

6.   Naivais ku-kū

Dalībnieki - grupa Carnival Youth - Edgars Kaupers, Emīls Kaupers, Roberts Vanags, Aleksis Luriņš

Anotācija -  Mūzikas grupa "Carnival Youth" koncertā "Naivais ku-kū" izpilda dziesmas no latviešu filmām jaunās, pašu veidotās aranžijās. Koncertu programmu veido gan par klasiku kļuvušo, gan jaunāko filmu spilgtākās skaņu celiņu pērles – no Imanta Kalniņa šedevriem un Raimonda Paula nemirstīgajām himnām līdz mūsdienu mūziķu darbiem.

Koncerta datums - 06.10.2020.

7.   Cilvēk, tu esi!

Dalībnieki - Rokgrupa PĒRKONS: Juris Kulakovs, Ieva Akuratere, Raimonds Bartaševics, Nauris Puntulis, Juris Sējāns, Leons Sējāns, Uģis Muzikants; viesmākslinieki: Egils Melbārdis, Elizabete Balčus, Annija Putniņa

Anotācija -  Māra Čaklā 80 gadu jubilejas gadā leģendārā rokgrupa “Pērkons” ir radījusi unikālu koncertprogrammu “Cilvēk, tu esi!” ar divu rokmūzikas lieldarbu atjaunojumiem. Koncertprogrammā skan Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna 1984.gada rokoratorija “Kā jūra, kā zeme, kā debess” un spilgtākie dziedājumi no Jura Kulakova 2002.gada rokoperas “Čigāns sapnī”.

Koncerta datums - 17.10.2020.

8.   Diena aust

Dalībnieki - diriģents Sigvards Kļava, Latvijas Radio koris

Anotācija -  Latvijas Radio koris 2020. gadā svin 80 gadu jubileju. Koncertprogramma “Diena aust” simboliski met tiltu gan uz kora pirmsākumiem, gan izgaismo Latvijas mūzikas kultūras rītausmā tapušos darbus, kas kļuvuši par klasiku. No Jāzepa Vītola “Diena aust” līdz Alfrēda Kalniņa “Šūpļa dziesmai” un no Jāzepa Mediņa “Vasaras vakara” līdz Emīla Dārziņa “Sapņu tālumā”... Programmā iekļautie kormūzikas dārgumi ne vien poētiski tēlo dienas ritējumu, bet arī izgaismo dažādas emocionālo pārdzīvojumu nokrāsas.

Koncerta datums - 17.10.2020.

9.   Organismi. Iveta Apkalna, Raimonds Pauls un LNSO

Dalībnieki - Raimonds Pauls, Iveta Apkalna, Jānis Stafeckis, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Gunda Vaivode, Orests Silabriedis

Anotācija -  5. Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla "ORGANismi" koncertā Latgales vēstniecībā GORS tiekas festivāla mākslinieciskā vadītāja, ērģelniece Iveta Apkalna, komponists Raimonds Pauls, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Stafeckis. Šajā koncertā pirmoreiz kopā uzstājas Iveta Apkalna un Raimonds Pauls, piedāvājot komponista miniatūras no cikla “Naktstauriņi”, mūziku no teātra izrādēm un kinofilmas Homo novus. Koncerta programmā arī Gijas Kančeli kinomelodiju svīta.

Koncerta datums - 24.10.2020.

Ieraksts tapis sadarbībā ar LTV.

10.               Debespulkstenis

Dalībnieki - Aigars Raumanis, Aigars Reinis, Ernests Mediņš

Anotācija -  2020. gadā Rīgas Domā notiekošā latviešu mūzikas festivāla “Latvijas rudens” noslēguma koncerts „Debespulkstenis”, kurā A. Kalniņa, A. Stepiņa, P. Plakida, N. Gothama, U. Prauliņa, P. Buravicka un E. Cīruļa mūziku spēlē saksofonists Aigars Raumanis, ērģelnieks Aigars Reinis un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš.

Koncerta datums - 30.10.2020.

11.               Valsts svētku koncerts. Latvijai 102

Dalībnieki - Daumants Liepiņš, Liene Kinča, Liepājas Simfoniskais orķestris, Ainārs Rubiķis, Liene Jakovļeva

Anotācija -  Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” rīkotais Valsts svētku koncerts "Latvijai 102" 2020. gada 17. novembrī. Latviešu komponistu Ādolfa Skultes, Pētera Barisona, Romualda Kalsona, Jāņa Mediņa, Mārtiņa Brauna un Imanta Kalniņa mūzikas programmu diriģenta Aināra Rubiķa vadībā atskaņo Liepājas Simfoniskais orķestris, pianists Daumants Liepiņš un soprāns Liene Kinča.

Koncerta datums – 17.11.2020.

12.               Krakova. Oslo. Bāzele. Trieste

Dalībnieki - Ilona Meija, Arvīds Zvagulis, Ivars Brīnums, Pēteris Trasuns, Kārlis Klotiņš, Renāte Lodziņa, Andrejs Reinis Zitmanis, Elza Ozola, Ilmārs Bērziņš, Guntars Freibergs, Anta Puķīte, Edgars Zvagulis, Viktors Stankevičs, Kaspars Ādamsons, Ingrīda Zemzare, Dāvis Eņģelis, Rolands Kronlaks

Anotācija -  Koncertprogrammā "Krakova. Oslo. Bāzele. Trieste" tiek atskaņota piecu latviešu komponistu – Renātes Stivriņas, Sabīnes Ķezberes, Anastasijas Kadišas-Teodoridu, Anitas Miezes un Ievas Klingenbergas - mūzika. Viņas savulaik studējušas kompozīciju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, bet vēlāk devušās studiju un darba gaitās uz ārzemēm. Koncertu papildina Dāvja Eņģeļa vadītas muzikologu sarunas par mūziķu un komponistu emigrācijas tēmu dažādos laikos un intervijas ar komponistēm. Koncerta rīkotājs - Latvijas Komponistu savienība.

Koncerta datums - 28.11.2020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI