DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
21. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

PVD atgādina par drošu pārtiku svētku laikā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Plānojot pārtikas produktu pirkumus ilgākam laikam - gan svētkiem, gan ikdienai, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina uzmanību pievērst pārtikas produktu derīguma termiņam un iegādāties tikai tādus produktus un tādā daudzumā, cik var paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros.

Iepērkoties, jāraugās, kādos apstākļos pārtikas produkti ir uzglabāti tirdzniecības vietā un vai to iepakojums nav bojāts. Mājās pārtikas produkti jāuzglabā tādos apstākļos un temperatūrā, kā to marķējumā norādījis ražotājs.

Šobrīd, kad par dzīves nepieciešamību ir kļuvusi pārtikas iegāde internetā, atgādinām, ka uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar jebkādu pārtikas produktu tirdzniecību internetā, vienalga, vai tie šos produktus ražo, vai tikai izplata, ir obligāti jābūt reģistrētiem PVD.

Par to, vai pārtikas ražotājs/ izplatītājs ir PVD reģistrēts, var pārliecināties PVD mājaslapā www.pvd.gov.lv sadaļā “Reģistri”.

Šim aspektam noteikti uzmanība jāpievērš tiem, kuri pārtikas produktus mēdz iegādāties, sekojot sludinājumiem Facebook vietnē. Arī ar sludinājumu starpniecību pārdoto pārtikas produktu ražotājiem un izplatītājiem ir jābūt reģistrētiem PVD un, veicot pārtikas produktu piegādes, jāievēro higiēnas prasības, sākot ar tīrību un beidzot ar atbilstošas temperatūras nodrošināšanu produktu pārvadāšanas laikā.

Fasētiem pārtikas produktiem obligāti jābūt marķējumam, bet, piemēram, uz svaigas gaļas liemeņiem jābūt ovālam zīmogam, kurā redzams PVD atzītas kautuves numurs un norāde - LV vai Latvija, ja kautuve atrodas Latvijā (vai citas ES dalībvalsts nosaukums) un EK - Eiropas kopienas saīsinājums. Latvijā nav atļauts izplatīt mājās kautu dzīvnieku gaļu!

PVD aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus no PVD nereģistrētiem pārtikas produktu ražotājiem un/ vai izplatītājiem. Nezināmas izcelsmes produkti apdraud patērētāju veselību, jo tie var būt ražoti, pārvadāti un izplatīti nepiemērotos higiēnas apstākļos un neatbilstošā temperatūrā, pieļaujot pārtikas piesārņojuma risku. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI