DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima lems par Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 17.decembrī, sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kurā deputāti lems par Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātiem. Sēde notiks attālināti platformā e-Saeima.

Satversmes tiesas tiesnesis jāapstiprina, jo bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas tiesneša amatā. Satversmes tiesas tiesneša amatam ir izvirzīti pieci kandidāti: Ringolds Balodis, Inese Druviete, Gunārs Kūtris, Inese Lībiņa-Egnere un Inese Nikuļceva. Saeimas Juridiskā komisija ir atzinusi, ka visi Satversmes tiesas tiesneša amata kandidāti atbilst likumos noteiktajiem kritērijiem un ir attiecīgajam amatam piemēroti.

Saeimas kārtības rullis noteic - ja attiecīgajam amatam izvirzīto kandidātu skaits pārsniedz ievēlējamo amatpersonu vietu skaitu, balsošana notiek atklāti ar vēlēšanu zīmēm, balsojot par visiem kandidātiem vienlaicīgi. Līdz šim balsošanai ar vēlēšanu zīmēm allaž izmantotas papīra vēlēšanu zīmes, taču tagad, ņemot vērā aktuālo epidemioloģisko situāciju, šāda funkcionalitāte ir ieviesta arī platformā e-Saeima, un vēlēšanas varēs notikt attālināti, deputātiem atrodoties katram pie sava datora un aizpildot elektronisko vēlēšanu zīmi.

Principi, pēc kādiem notiek atklāta balsošana ar vēlēšanu zīmēm attālinātā Saeimas sēdē, noteikti lēmumā, kuru pieņēmis Saeimas Prezidijs saziņā ar Frakciju padomi. Savukārt elektroniskās vēlēšanu zīmes aizpildīšanas un nosūtīšanas kārtību platformā e-Saeima, kā arī balsošanas rezultātu iegūšanu nosaka Saeimas Prezidija lēmums par Saeimas attālināto sēžu norises kārtību.

Izmantojot platformā e-Saeima sagatavoto vēlēšanu zīmi, deputāts var izdarīt vienu no trim izvēlēm: 1) “par” – ne vairāk kā par tik kandidātiem, cik ir amata vietu; 2) “pret visiem,” ja balso pret visiem izvirzītajiem kandidātiem; 3) iesniegt vēlēšanu zīmi, kurā nav izdarīta atzīme.

Ja par kandidātu izdarīta atzīme “par”, sistēma vēlēšanu zīmē attiecībā uz pārējiem kandidātiem automātiski izdara atzīmi “pret”. Ja iesniegta vēlēšanu zīme, kurā nav izdarīta atzīme, uzskatāms, ka deputāts piedalījies balsošanā, bet vēlēšanu zīme uzskatāma par nederīgu.

Satversmes tiesas tiesnesi apstiprina Saeima ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu, paredz mūsu valsts pamatlikums. Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Ievēlot Satversmes tiesas tiesnesi, iespējamas vairākas vēlēšanu kārtas. Ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens kandidāts nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, tad par visiem kandidātiem balso otrreiz. Ja arī tad neviens kandidāts netiek ievēlēts, vēlēšanas turpina, izslēdzot ikvienā turpmākajā vēlēšanu kārtā to kandidātu, kas iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu. Vēlēšanas turpina, līdz viens no kandidātiem iegūst ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu. Ja vēlēšanu pēdējā kārtā neviens nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, rīko jaunas vēlēšanas.

Satversmes tiesā ir septiņi tiesneši. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus — pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus — pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātus no Latvijas Republikas tiesnešu vidus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI