DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks piedalīsies Baltijas valstu aizsardzības ministru tiešsaistes sanāksmē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 18. decembrī, tiešsaistē notiks Baltijas valstu aizsardzības ministru komitejas sanāksme.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ar Lietuvas nacionālās aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku (Arvydas Anušauskas) un Igaunijas aizsardzības ministru Jiri Luiku (Jüri Luik) pārrunās Baltijas valstu aizsardzības sadarbības, kā arī starptautiskās un reģionālās drošības aktuālos jautājumus.

Sarunas laikā ministri apspriedīs arī Baltijas valstu militārās sadarbības stiprināšanu, kā arī ar NATO paplašināto klātbūtni Baltijas valstīs saistītus jautājumus.

Lietuvas aizsardzības ministrs A. Anušausks iepazīstinās kolēģus ar savām izvirzītajām prioritātēm, rotācijas kārtībā no Latvijas pārņemot vadošo lomu  Baltijas valstu aizsardzības sadarbībā.

2013. gada 29. janvārī tika parakstīts Baltijas valstu militārās sadarbības ietvardokuments, kurā ir noteikti Baltijas valstu militārās sadarbības formāti, to funkcijas un atbildība, organizācijas un darbības principi.

Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formāta ietvaros Baltijas valstis uztur regulāru aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru,  kā arī ekspertu līmeņa dialogu par aizsardzības politiku un spēju attīstību. Sadarbības formāta ietvaros tiek realizēti arī vairāki nozīmīgi sadarbības projekti aizsardzības jomā – Baltijas valstu Apvienotais štāba elements, Sauszemes spēku, Gaisa spēku un Jūras spēku sadarbība (Baltijas valstu jūras eskadra (BALTRON)), kā arī sadarbība Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) ietvaros, kurā mācās un dienesta pienākumus pilda visu trīs Baltijas valstu bruņoto spēku karavīri un civilais personāls.

Baltijas valstis pastāvīgi sadarbojas arī personāla apmācību jomā, tostarp piedaloties kopīgās militārajās mācībās.

Latvija šogad ir vadošā valsts trīspusējā Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā. Tā ietvaros šogad Latvijā notika Baltijas valstu aizsardzības ministru, bruņoto spēku komandieru, kā arī aizsardzības nozares ekspertu līmeņa sanāksmes, kurās tika pārrunāti aktuālie aizsardzības jomas jautājumi un panāktas vienošanās par turpmāko sadarbību. Lietuva būs vadošā valsts Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā 2021. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI