DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

ES konflikta minerālu regula: jaunas pienācīgas pārbaudes prasības importētājiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ārlietu ministrija informē, ka no 2021. gada 1. janvāra tiks piemērota Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 17. maija Regula (ES) 2017/821* (turpmāk - regula), ar ko paredz piegādes ķēdes pienācīgas pārbaudes pienākumus tiem Savienības importētājiem, kuri laišanai brīvā apgrozībā deklarē alvu, tantalu un volframu, to rūdas un zeltu, kura izcelsme ir konfliktu skartas vai augsta riska teritorijas (turpmāk – konflikta minerāli).

Politiski nestabilās teritorijās derīgo izrakteņu, jo īpaši konflikta minerālu, tirdzniecība var kalpot par ienākumu avotu bruņotu grupējumu finansēšanai, izraisīt piespiedu darbu un citus cilvēktiesību pārkāpumus, kā arī veicināt korupciju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Tā sauktie konflikta minerāli tiek izmantoti ikdienā plaši izmantojamu produktu, piemēram, mobilo tālruņu, automašīnu, juvelierizstrādājumu, ražošanā. Taču patērētājiem ir teju neiespējami noteikt, vai iegādātais produkts veicina vardarbību, cilvēktiesību pārkāpumus vai citus noziegumus.

Regulas mērķis ir novērst vai samazināt konflikta minerālu eksportu uz ES, apturēt konflikta minerālu izmantošanu pasaules un ES kausēšanas un attīrīšanas uzņēmumos, kā arī pārtraukt raktuvju darbaspēka ļaunprātīgu izmantošanu. Lai sasniegtu šos mērķus, līdz ar regulas piemērošanu konflikta minerālu importētājiem, kas brīvajā apgrozībā ES laidīs alvu, tantalu, volframu un zeltu, būs jāievieš pienācīgas pārbaudes sistēma saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vadlīnijām.

Saskaņā ar regulu uz ES importētājiem attieksies šādas prasības:

  • izveidot uzņēmuma vadības sistēmas, lai spētu izpildīt regulā minētos pienākumus;
  • identificēt un novērtēt riskus importētāja piegādes ķēdē;
  • izstrādāt un īstenot stratēģiju, lai reaģētu uz apzinātajiem riskiem;
  • veikt neatkarīgu trešo personu revīziju;
  • iesniegt gada ziņojumus kompetentajai iestādei (Ārlietu ministrijai) par īstenoto pienācīgas pārbaudes sistēmu.

Detalizētāka informācija par regulu pieejama šeit.

*Komisijas Deleģētā regula (papildinājums) attiecībā uz sākotnēji I pielikumā neiekļautajām tantala vai niobija rūdu, zelta rūdu un koncentrātu, alvas oksīdu un hidroksīdu, tantalātu un tantala karbīdu robežvērtībām.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI