DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Augoša eglīte podā radīs svētku noskaņu ikvienā mājā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Īstās Ziemassvētku eglītes atrašana nav nemaz tik viegls uzdevums. Tas var izvērsties par īstu piedzīvojumu Latvijas valsts mežā. Tomēr arvien biežāk par svētku vēstnesi ģimenes izvēlas podā augošas egles. Ikviena no tām piepildīs mājokli ar zaļojošas Ziemassvētku eglītes smaržu un radīs svētku noskaņu, turklāt, pareizi kopta un pavasarī pārstādīta laukā, zaļos un kuplos vēl daudzus gadus.

Lai eglīte podiņā turpinātu zaļot un augt arī pēc svētkiem, tai jānodrošina pietiekams mitruma daudzums un vēsa vieta. Laikam, ko eglīte pavada siltā telpā, jābūt iespējami īsākam, turklāt jāizvairās no krasām temperatūras izmaiņām.

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās un Latvijas valsts mežu vēstniecībā Rīgā pieejama plaša eglīšu podiņā izvēle ir gan parastās egles šķirnes, gan Serbijas, gan arī iecienītās sudrabegles. Cenas eglītēm atkarīgas no šķirnes un egles izmēra jeb poda apkārtmēra. Te savu svētku vēstnesi var atrast ikviens.

“Kāds pircējs priekšroku dod tradicionālas formas un krāsas eglītei, novērtējot to, ka īsi pēc svētkiem tā turpinās augt pie mājas vai laukos, un kļūs par āra Ziemassvētku egli nākamajiem gadiem, turpretī netrūkst arī tādu interesentu, kuri izvēlas kuplās cilindra tipa vai citas neierastākas formas un krāsas toņa eglītes,” pieprasījumu pēc eglītēm podiņos komentē Latvijas valsts mežu vēstniecības pārdevēja–konsultante Līga Urtāne. Viņa arī novērojusi, ka netrūkst tādu cilvēku, kuri ik gadu atgriežas LVM vēstniecībā, lai lūkotu arvien jaunas eglītes podiņos, kuras dāvināt saviem tuviniekiem un draugiem kā dāvanas, vai arī, lai piepulcinātu kādu jaunu zaļo eglīti jau dārzā reiz pārstādītajam svētku kociņam. Netrūkst arī tādu cilvēku, kuri ierīko speciālus Ziemassvētku eglīšu kolekciju dārzus – katrai piešķirot savu iestādīšanas gadu.

Ja patīk nelielas un piramīdveida formas, var izvēlēties Parastās egles šķirni 'Remontii” , kuras augumu nebūs jāierobežo, jo tas sasniedz apmēram 2,5 m augstumu. Kā brīnumskaistuli ar sidrabainu skuju iekrāsojumu jāmin Serbijas egles šķirne 'Nana'. Šogad kā netradicionālu egli var izvēlēties Serbijas egles šķirni “Fassei”, kuru zari nav tik kupli, taču tai piemīt Serbijas egles brīnišķīgā īpašība- divkrāsu skuja iekšpuse sudrabaina un ārpuse tumši zaļa.

Ja vēlme dārzā iestādīt savu eglīti, kuru ik gadu rotāt ziemas saulgriežos, ieteicams izvēlēties neliela auguma šķirnes koku. Viena no piemērotākajām ir parastās egles Picea abies šķirne ‘Dundanga’ jeb tā sauktā Dundagas kadiķegle. Tā ir viena no skaistākajām vietējās izcelsmes egļu šķirnēm ar strupi konisku, kompaktu, nedaudz izspūrušu vainagu. Koks sasniedz 3,5 m augstumu un 2 m platumu. Skujas ir gaiši zaļas, spīdīgas. ‘Dundanga’ ir agri plaukstoša šķirne, lēnaudzīga. Jārauga, lai vēlās pavasara salnās neapsalst jaunie dzinumi. Šīs šķirnes koki spēj piemēroties dažādiem augšanas apstākļiem, tīkama ir mitra, uzturvielām bagāta augsne.

Svētku piedāvājums Latvijas valsts mežu vēstniecībā Rīgā, Vaiņodes ielā 1, ar katru dienu kļūst plašāks. Jau pieejami 2021. gada kalendāri, mazās eglītes džutā, Ziemassvētku zvaigznes jeb puansetijas, kā arī citas dekoratīvas un praktiskas lietas, kas lieliski noderēs dāvanām vai pašu priekam, piemēram, čiekuru zvīņu podi un bļodas, Latvijas meistaru darinātie galdauti, salvetes, priekšauti, kas mājās radīs latvisku svētku noskaņu. Pieejami arī skaistie adventes vainagi, ja nu kādās mājās to vēl trūkst.

LVM kokaudzētavu piedāvājums un cenas

Lūkojot svētku dāvanas pašiem mazākajiem, vērts izvēlēties attīstošās amatnieku darinātās koka rotaļlietas, kas būs ne vien ekoloģisks un patīkams rotaļbiedrs, bet veicinās bērnu radošumu un iztēli. Koks ir pateicīgs materiāls dažādu praktisku un skaistu priekšmetu radīšanai. Veikalā pieejams plašs klāsts ne vien no koka darinātām rotaļlietām, bet arī rotām – gan mājai, gan eglei, gan dāmām.

Svētku laikā Latvijas valsts mežu vēstniecība atvērta darbdienās no pulksten 9 līdz 18. Klientiem pieejama bezmaksas autostāvvieta, paņemot iebraukšanas žetonu vienai stundai. Tālrunis uzziņām 23280001.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI