DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM piedalās augsta līmeņa tiešsaistes diskusijā “Eiropas zaļais kurss un aktuālie jautājumi”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jomā Alda Ozola piedalīsies augsta līmeņa tiešsaistes diskusijā “Eiropas zaļais kurss un aktuālie jautājumi”, lai aktualitātes nozarē pārrunātu ar Eiropas Komisijas (EK) vides, okeānu un zivsaimniecības komisāru Virgīniju Sinkēviču un Latvijas Universitātes pētnieku, biedrības “Zaļā brīvība” vadītāju Jāni Brizgu.

Diskusiju rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, lai pārrunātu Eiropas kopīgos izaicinājumus virzībā uz Zaļo kursu*, aprites ekonomiku, kā arī cīņu ar klimata pārmaiņām un rūpēm par dabas resursu saglabāšanu.

Ministrijas valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jomā Alda Ozola: “Esmu pateicīga Eiropas Komisijai, kas organizē šo diskusiju. Eiropas izaugsmes stratēģija – Zaļais kurss mums visiem – Latvijai un Eiropas Savienībai kopumā – ir nepieciešama, lai mēs sasniegtu izvirzītos klimatneitralitātes mērķus, īstenojot zaļo un digitālo transformāciju, vienlaicīgi sniedzot atbalstu nozarēm, kuras skars būtiskas izmaiņas. Šī diskusija ir iespēja politikas plānotājiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem apmainīties viedokļiem par to kā veiksmīgāk izmantot Zaļā kursa sniegtās iespējas.”

Ministrijas pārraudzībā esošajām jomām – klimata pārmaiņu jautājumi, vides un dabas aizsardzība – ES un Latvijā ir izvirzīti ambiciozi ilgtermiņa mērķi attiecībā uz klimatneitralitāti, siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazinājumu, bioloģisko daudzveidību un aprites ekonomiku. Vienlaikus Eiropas zaļais kurss paredz līdzekļus novirzīt tiem reģioniem un sektoriem, kas ir atkarīgi no fosilajiem energoresursiem vai oglekļietilpīgiem procesiem un kurus pāreja uz klimatneitralitāti skars vissmagāk. VARAM loma ir šo investīciju plānošanā teritoriālā griezumā, tādēļ šajā procesā svarīga ir visu iesaistīto nozaru un reģionu sadarbošanās.

Eiropas Zaļā kursa mērķus Latvijā palīdzēs īstenot valdībā jau apstiprinātie dokumenti – Latvijas stratēģija klimatneitralitātes sasniegšanai līdz 2050. gadam, Nacionālais enerģētikas un klimata  plāns 2021.–2030. gadam un Aprites ekonomikas rīcības plāns 2020.-2027.gadam, Upju baseinu apsaimniekošanas plāni laika periodam līdz 2021. gada beigām, Pasākumu programma laba jūras vides stāvokļa sasniegšanai, Gaisu piesārņojošo vielu emisiju samazināšanas rīcības plāns 2020. –2030. gadam, topošie Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2021. –2028.gadam un topošās Vides politikas pamatnostādnes 2021. –2027.gadam, kas aizstās spēkā esošo plānu un pamatnostādnes. Pārmaiņas, ko atnesīs fosilo energoresursu izmantošanas mazināšana, daudz lielāka aprites ekonomikas ietekme, “zaļā iepirkuma” princips, kā arī sabiedrības izglītošana un  informēšana, veicinās cilvēku ikdienas un patēriņa paradumu maiņu, jaunu darba vietu rašanos, iedzīvotāju labklājības un dzīves kvalitātes uzlabošanos.

Diskusija notiks no plkst. 15.00 līdz 16.00 un to varēs vērot EK pārstāvniecības Latvijā Facebook lapā, kā arī  portālā  http://esmaja.lv.

 

*Zaļais kurss ir jauna ES izaugsmes stratēģija, lai radītu taisnīgu un pārticīgu sabiedrību ar mūsdienīgu, resursefektīvu un konkurētspējīgu ekonomiku, kurā (SEG) neto emisijas 2050. gadā samazinātos līdz nullei.

** Klimatneitralitāte ir situācija, kad saimnieciskā darbība un patēriņš neatstāj negatīvu ietekmi uz klimatu. Klimatneitralitātes sasniegšanu raksturo siltumnīcefekta gāzu (SEG) līdzsvars, proti, visu emisiju samazināšana un nesamazināmo emisiju kompensēšana ar to piesaisti augos (g.k. mežos) vai uztveršanu un uzglabāšanu zem zemes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI