DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Baltijas Biomateriālu ekselences centrs jaunos zinātniekus pārliecina atgriezties Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Strādājot Latvijā, varam dot lielāku ieguldījumu zinātnes attīstībā, apliecina zinātnieki Kristaps Kļaviņš un Antons Sizovs, kuri atgriezušies Latvijā pēc daudziem gadiem ārvalstīs. Uzkrājuši zināšanas un pieredzi Austrijā un Amerikas Savienotajās valstīs, viņi pievienojas Baltijas Biomateriālu ekselences centra (BBCE) komandai, lai pētītu un izstrādātu jaunus biomateriālus.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieka K. Kļaviņa vadībā BBCE notiek biomateriālu in vitro jeb laboratoriskie pētījumi, savukārt A. Sizovs no Latvijas Organiskās Sintēzes Institūta (OSI) puses pārraudzīs biomateriālu drošību un efektivitāti, veicot preklīniskos pētījumus. 

K. Kļaviņš šovasar atgriezās Latvijā pēc desmit gadiem Austrijā, lai RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrā ar Marijas Sklodovskas-Kirī stipendijas atbalstu (GA nr. 898858) pētītu metabolītus kā imūnmodulējošas piedevas biomateriāliem. «Metabolisms jeb vielmaiņa ir process, kas notiek visās šūnās. Es pētu metabolisma izmaiņas, kad kaula reģenerācijai tiek ievietots implants – kā uz to reaģē organisms. Biomateriāliem ir svarīga nozīme kaulu defektu ķirurģiskā ārstēšanā, taču pastāv riski, piemēram, ķirurģiskā procedūra var izraisīt iekaisumu un kaula infekciju, kaulu aizvietošana var neizdoties un jāveic atkārtoti. Organisma imūnsistēmas reakcija uz implantu ir galvenais faktors, kas nosaka ārstēšanas iznākumu. Es pētu, vai metabolītus – savienojumus, kas rodas organisma šūnās vielmaiņas procesā, – varētu iestrādāt biomateriālos, lai kaulu reģenerācija ar implantmateriāliem būtu veiksmīgāka. Pētu iespēju biomateriālos iestrādāt nevis medikamentus, kas veicina dzīšanu vai samazina iekaisuma riskus, bet gan vielas, ko saražo mūsu vielmaiņa un kas rada tādu pašu efektu,» skaidro zinātnieks.

A. Sizovs pēc bakalaura grāda iegūšanas 2006. gadā devās uz ASV, kur ieguva izglītību un pieredzi organiskajā sintēzē, polimēru ķīmijā, biomateriālu un medicīnas implantu pētniecībā un izstrādē, farmakoloģijā. «Man ir veicies iegūt zināšanas dažādās ar biomateriāliem saistītas jomās un esmu priecīgs, ka tagad kopā ar Kristapu varam strādāt Latvijas zinātnes labā,» viņš stāsta. A. Sizovs OSI Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijā veido jaunu biomateriālu preklīniskās izvērtēšanas grupu, kas pētīs biomateriālu saderību ar šūnu un orgānu kultūrām, pārbaudīs to drošību un izmantošanas iespējas medicīnisku problēmu risināšanā. Sadarbībā ar BBCE partneri – AO Pētniecības institūtu Davosā, Šveicē, – viņš plāno preklīniskos pētījumos izmantot 3D šūnu kultūras jeb organoīdus, kas precīzāk atdarina cilvēku un dzīvnieku šūnu uzvedību, sniedzot zinātniekiem vairāk informācijas. Papildu informācija – ej.uz/BBCEjauniezinatnieki

BBCE (GA Nr. 857287) ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmē ekselences veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām. Projektu īsteno RTU, OSI, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), RSU Stomatoloģijas institūts, AO Pētniecības institūts un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā. Tā īstenošanai 15 milj. eiro piešķirti no ES programmas «Apvārsnis 2020» un 15 milj. eiro nodrošina valsts, ERAF un projekta partneri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI