DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības nozare veido tehnoloģiju un inovāciju centru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizsardzības ministrija informē, ka 2021. gadā Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas struktūrā darbu sāks Aizsardzības tehnoloģiju un inovāciju centrs, kas veicinās jaunāko tehnoloģiju testēšanu un ieviešanu Nacionālajos bruņotajos spēkos.

“Latvija jau ir kļuvusi par piemēru mūsu sabiedrotajiem, atklājot pirmo 5G testa vidi Eiropā. Šī centra izveide ir tālredzīga, jo mūsdienās tehnoloģiju attīstība ir strauja, un mēs nedrīkstam apstāties pie jau sasniegtā,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks, norādot, ka viena no Aizsardzības tehnoloģiju un inovāciju centra būtiskākajām funkcijām būs atbalsta sniegšana pašmāju ražotājiem un inovāciju uzņēmumiem jaunu, augstas pievienotās vērtības un eksportspējīgu tehnoloģiju attīstībā.

Aizsardzības tehnoloģiju un inovāciju centra izveidei tiks izmantoti valsts budžeta ietvaros piešķirtie finanšu līdzekļi.

Jaunais centrs prioritāri pievērsīsies tādām Valsts aizsardzības koncepcijā noteiktajām tehnoloģiju jomām kā dažāda veida bezpilota sistēmas un to apkarošanas risinājumi, modernas sakaru un datu pārraides tehnoloģijas, inovatīvs karavīru individuālais ekipējums u.c.

Jau ziņots, ka 12. novembrī Ādažu bāzē, sadarbībā ar uzņēmumu “Latvijas Mobilais Telefons”, tika atklāta pirmā 5G testa vide Eiropā, kurā jau šobrīd izvērsts 5G tīkls ar pārvietojamo 5G bāzes staciju.

Tāpat Latvijas komersanti un pētniecības iestādes uzņēmuma LMT vadībā šogad uzsāka dalību Eiropas Aizsardzības fonda pirmajā projektā, kura mērķis ir modulāru bezpilota sauszemes sistēmu izstrāde un turpmāka attīstīšana.

Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi arī grantu programmu, kuras ietvaros 2018. gadā tika atbalstīti seši projekti, to īstenošanai piešķirot līdzfinansējumu 50 000 eiro apmērā. Savukārt 2019. gadā kopējais Aizsardzības ministrijas līdzfinansējums bija 350 000 eiro, un to saņēma seši projekti. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI