DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

LM rosina kompensēt pusi no pašvaldību noteiktajām piemaksām sociālo pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Labklājības ministrija (LM) rosina no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem par laiku no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 30. jūnijam kompensēt 50 % no tām piemaksām, ko pašvaldības veic sociālo pakalpojumus sniedzošo institūciju aprūpes darbiniekiem, kuri iesaistīti vīrusa skarto klientu aprūpē.  

LM šajā sakarā ir ierosinājusi veikt grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldes likumā, jo uzskata, ka krīzes laikā ir nepieciešams motivēt aprūpes procesā iesaistītos darbiniekus.

“Aicinu arī pašvaldības novērtēt savus darbiniekus un rast iespēju novirzīt papildus finansējumu cilvēkiem, kuri strādā grūtos un bīstamos apstākļos, līdzīgi kā jau tas notiek valsts sociālās aprūpes iestādēs un līgumiestādēs. Ir svarīgi motivēt darbiniekus, lai nodrošinātu nepārtrauktu pakalpojumu sniegšanu, un izmantot iespēju, ka valsts piedalās piemaksu līdzfinansēšanā,” uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

Sociālo pakalpojumu ar izmitināšanu (sociālās aprūpes centrs, pansija, patversme, naktspatversme, krīzes centrs, dienas aprūpes centrs, aprūpe mājās, aprūpētā dzīvesvieta, grupu dzīvoklis, īslaicīga sociālā aprūpe, t.sk. atelpas brīdis) specifika ir tā, ka tajos pakalpojumu saņem klienti, kuriem ir nepieciešama aprūpe, uzraudzība un pastāvīga personāla klātbūtne, tāpēc šo pakalpojumu sniegšanu nedrīkst pārtraukt.  

Turklāt aptuveni 70% sociālās aprūpes centru (SAC) klientu ir būtiski vai pilnībā atkarīgi no aprūpētāju palīdzības, aptuveni 40% no SAC klientiem ir personas ar demenci, kurām  nepieciešama pastiprināta uzraudzība. Tāpēc šo sociālo pakalpojumu sniedzēju darbinieki – aprūpētāji, sociālie aprūpētāji, medmāsas un sociālie darbinieki ikdienā ir iesaistīti Covid-19 inficēšanās seku likvidēšanā. Bez tam bieži viņiem nākas strādāt ar Covid–19 pozitīviem klientiem vai kontaktpersonām un tāpēc ir pakļauti paaugstinātam riskam inficēties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI