DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu "Personiskā brīvība"

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 11. decembrī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas monētu "Personiskā brīvība", kas ir daudzsološās dizaineres Beates Šņukas debija monētu mākslā.

2019. gadā Latvijas Banka aicināja dažādu nozaru studentus uz diskusiju par to, ko personiskā brīvība nozīmē mūsdienās. Māksliniece filozofiskajai tēmai veltītajā monētā izvēlējusies simboliski attēlot ideju, ka mūsu brīvība beidzas tur, kur sākas cita cilvēka tiesības. Viņa šo robežu parādījusi, atveidojot regulāras sešstūra piramīdas, kuras saskaras viena ar otru un kuru skaldnes veidotas, izmantojot atšķirīgu tehniku.

Sudraba kolekcijas monēta "Personiskā brīvība" veltīta tēmai, kas īpaši aktuāla mūsdienās, kad tehnoloģijas radījušas iespēju katram publiski paust savu viedokli jebkurā jautājumā. Tas liek padomāt par to, kādas ir mūsu brīvās gribas robežas un cik būtiski ir rēķināties ar citu rīcību un viedokli. Mūsu rīcība ietekmē sabiedrību tikpat ļoti, cik sabiedrība ietekmē mūs. Kamēr vien mēs respektēsim sabiedrības sociālās normas, bet sabiedrība cienīs ikkatra neatkarību, mēs būsim brīvi.

Monētas priekšpusē un aizmugurē atveidotas regulāras sešstūra piramīdas, kuru skaldnes klāj dažādas intensitātes matējums, melnas krāsas uzdruka, apzeltījums vai spoguļvirsma. Daudzšķautņainas personības ar neatkārtojamu īpašību kopumu, kas izpaužas rīcībā, domāšanā un emocionālajās reakcijās, kopā veido sabiedrību, kurā katram ir savas tiesības un pienākumi, izpratne par sociālajām normām un personiskā brīvība.

Kolekcijas monētas grafiskā dizaina autore ir Beate Šņuka. Jaunā māksliniece ir absolvējusi Eindhovenas Dizaina akadēmiju, viņas darbi izstādīti dažādās starptautiskās izstādēs.

Jauno monētu no 11. decembra plkst. 12.00 varēs iegādāties Latvijas Bankas numismātikas produktu iegādes vietnē e-monetas.lv. Monētas cena – 53.00 eiro, iegādes limits vienai personai – 4 monētas. Monētas tirāža ir 3500 eks. Monēta izgatavota Mennica Polska S.A. (Polija).

Kolekcijas monēta "Personiskā brīvība" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo kolekcijas monētas pēc būtības ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI