DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Saslimstības ar Covid-19 rādītājs Latvijā pietuvojies ES valstu vidējam līmenim

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka situācija ar Covid-19 saslimstību pakāpeniski turpina pasliktināties, aptverot arvien lielāku Latvijas teritoriju. Palielinājies novadu un pilsētu skaits, kur kumulatīvā saslimstība ir liela – pārsniedz 100 gadījumus un 100 tūkstošiem iedzīvotāju – 94 (pirms nedēļas – 76). Visstraujākais saslimušo cilvēku skaita pieaugums novērojams Latgalē un Rīgā. Saslimšana pieaug arī Zemgalē. Arī Latvijas 14 dienu kumulatīvā tendence (426,7) ir pieaugusi gandrīz līdz Eiropas vidējam rādītājam, kas ir 473.

Pagājušajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 12,5% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Katru dienu bija reģistrēti vidēji 620 Covid-19 gadījumi, kas ir par 69 gadījumiem vairāk, nekā iepriekšējā nedēļā. Pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars pieaudzis no 8,4% līdz 8,6%.

Veicot Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, tikai 45% gadījumu ir bijis iespējams izsekot inficēšanos un saikne ar citu Covid-19 gadījumu vai uzliesmojumu ir zināma. No izsekotiem Covid-19 gadījumiem visvairāk cilvēku ir inficējušies mājsaimniecībā jeb no ģimenes locekļiem vai tiem, ar kuriem dzīvo kopā. No 6% 47. nedēļā līdz 17% 49. nedēļā pieaugusi saslimstība sociālās aprūpes centros gan darbinieku, gan klientu vidū. Nedaudz samazinājies to cilvēku skaits, kuri inficējušies darba vietā. Nepilni 12% pozitīvo gadījumu saistāmi ar inficēšanos ārstniecības iestādēs (pārsvarā tie ir medicīnas darbinieki).

Stacionēto Covid-19 pacientu skaits aizvadītās nedēļas laikā pieaudzis par 17%, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, un dienā tika stacionēti vidēji 73 pacienti, kas ir par 11 pacientiem dienā vairāk, nekā nedēļu iepriekš.

Joprojām aicinām iedzīvotājus īpaši rūpīgi ievērot mutes, deguna un roku higiēnu, kā arī nedoties uz darbu un publiskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru).

Tos, kuri saņēmuši pozitīvus testa rezultātus, aicinām rīkoties atbildīgi  (https://www.spkc.gov.lv/lv/covid-19-pacientiem) un pašiem uzreiz apzināt un informēt iespējamās kontaktpersonas, lai cilvēki pēc iespējas savlaicīgāk atbilstoši rīkotos un ievērotu kontaktpersonām noteiktos drošības pasākumus (https://www.spkc.gov.lv/lv/majas-karantina-kontaktpersonam). Vēlreiz atgādinām, ka šobrīd par kontaktpersonas statusu informē arī darba devēji un ģimenes ārsti, kuri informāciju par pozitīvo pacientu saņem portālā E-veselība. 

Cilvēkus, kuri ar Covid-19 infekciju atrodas stingrā izolācijā mājās, mudinām vērot savu veselību un regulāri sazināties ar ģimenes ārstu. Ja parādās elpas trūkums, nekavēties un pēc palīdzības vērsties savlaicīgi, zvanot NMPD pa tālruni 113.

Ātrāk uzzināt, ka esi bijis kontaktā ar Covid-19 slimnieku var palīdzēt lietotne “Apturi Covid”. Izmantojot lietotni, varēsi savlaicīgāk izolēties, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus. Tāpat lietotne ļauj saslimušajiem informēt kontaktpersonas, kuras arī lieto “Apturi Covid”, tādējādi kopīgiem spēkiem mazinot iespēju infekcijai izplatīties tālāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI