DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Aicinājums uz diskusiju par konkurences kropļošanu Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, šī gada 9. decembrī plkst. 15:00 Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar Konkurences padomi un Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS tiešsaistē prezentēs pētījumu par konkurences kropļošanu Latvijā, kā arī vadīs diskusiju par valsts un pašvaldību dalību komercdarbībā.

Pētījuma secinājumus par sabiedrības viedokli saistībā ar valsts un pašvaldību iesaisti uzņēmējdarbībā prezentēs SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Līdzvērtīgs pētījums tika veikts arī 2017. gadā. Par 5% pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri piekrīt, ka labāk uzņēmumus spēj pārvaldīt privātais sektors (52% šogad pret 47% 2017. gadā).

Diskusijā piedalīsies Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis, sniedzot vērtējumu par pašreizējo situāciju konkurences neitralitātes principa ievērošanā, kā arī LTRK prezidents Aigars Rostovskis, informējot par Latvijas uzņēmēju viedokli par godīgas konkurences nozīmi tautsaimniecības attīstībā, kā arī atspoguļojot uzņēmēju pieredzi.

Diskusiju moderēs LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, kurš ir piedalījies pēdējo grozījumu Konkurences likumā izstrādē un apspriešanā. 2020.gada 1.janvārī spēkā stājušies grozījumi pienākumu nodrošināt brīvu un godīgu konkurenci paredz arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām.

“2019. gadā LTRK veiktā uzņēmēju aptauja liecināja, ka gandrīz ceturtā daļa no biznesa vides pārstāvjiem atzīst - viņiem traucē pašvaldību izveidotie uzņēmumi, jo tie būtiski mazina godīgas un veselīgas konkurences veidošanos un attīstību. Sadarbība starp privāto un publisko sektoru ir nozīmīga, tomēr katrai no pusēm ir jāpieturas pie savu funkciju pildīšanas, nepamatoti nepārkāpjot robežas, kas nozīmē, ka pametā sistēma ir sekojoša: valsts un pašvaldības izstrādā , ievieš un uzrauga regulējumu, savukārt pakalpojumus u.c. funkcijas veic privātais sektors,” pauž LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis: “Publisku personu radītie konkurences tiesību pārkāpumi ir viena no būtiskākajām problēmām, kas liedz nodrošināt godīgu konkurences vidi Latvijā. Konkurences padome šogad pēc septiņu gadu centieniem ieguva plašākas pilnvaras vērsties pret publiskām personām, un to var uzskatīt par soli tuvāk sakārtotākai uzņēmējdarbības videi Latvijā. Pašlaik tirgus dalībnieki aktīvi iestājas par savām tiesībām un sūdzas par konkurences neitralitātes iespējamiem pārkāpumiem, taču lai mainītu publisku personu izpratni par pieļaujamo uzvedību tirgū, Konkurences padome šo pirmo gadu pēc grozījumu stāšanās spēkā aizvada “Konsultē vispirms” zīmē.”

Tiešsaistes prezentācija un diskusija atbilstoši Latvijas valdības ieteikumiem norisināsies attālināti, Zoom platformā. Tās plānotais ilgums: 1.5h

Pasākumam tiešsaistē varēs pieslēgties šeit: https://us02web.zoom.us/j/87634519202

Pasākuma tiešraide tiks nodrošināta arī LTRK Facebook kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI