DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: izstrādāts informatīvs buklets par apkures radīto gaisa piesārņojuma samazināšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai izglītotu iedzīvotājus par to kā samazināt apkures radīto gaisa piesārņojumu un veicinātu efektīvāku un videi draudzīgāku malkas apkures izmantošanu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādājusi informatīvu bukletu, kas tiks piegādāts Rīgas mikrorajonu privātmāju iedzīvotājiem, kā arī Liepājas un Rēzeknes pašvaldībām, pilsētvidēs, kur koncentrēti lietota un nereti nepareizi ekspluatēta malkas apkure.

Aukstā sezonā pie pazeminātas gaisa temperatūras, kad notiek intensīvāka apkure, atmosfēras gaisā ir novērojamas augstākas sēra dioksīda un PM10, PM2.5 daļiņu koncentrācijas, ko apliecina Rīgā, Rēzeknē, Ventspilī un Liepājā izvietoto staciju pēdējo desmit gadu mērījumu analīze. Izteiktāku sezonālo raksturu parāda sēra dioksīda piesārņojums, tajā pašā laikā PM daļiņu piesārņojums bez apkures radītā piesārņojuma atspoguļo arī autotransporta piesārņojumu un ceļu sāls/smilts kaisīšanas materiālu klātbūtni.

Kurinot mājokli ar slapju malku un ļaujot tai gruzdēt, rodas emisijas, kuras ir kaitīgas gan videi, gan  mājas iedzīvotāju veselībai. Vislielākais piesārņojums rodas, ja kā kurināmo izmanto sadzīves atkritumus, vecas mēbeles vai koksni saturošus būvgružus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs: “Iedzīvotājiem, kas dzīvo mājās vai dzīvokļos ar individuālo apkuri, būtu vērtīgi uzzināt, ka no nepareizi ekspluatētas apkures iekārtas veidojas gaisa piesārņojums, kas būtiski ietekmē līdzcilvēku veselību. Pareizi ekspluatējot apkures iekārtas, izvēloties optimālu un kvalitatīvu kurināmo, iespējams ne tikai būtiski mazināt gaisa piesārņojumu, bet arī veicināt cilvēku veselību. Transports un apkure ir divi no pamata gaisa piesārņojuma avotiem, un šos rādītājus mūsu spēkos ir uzlabot.”

Ministrija strādā pie jaunas atbalsta programmas, kas tuvāko divu gadu laika iedzīvotājiem piedāvās valsts līdzfinansējumu apkures iekārtu nomaiņai uz moderniem apkures katliem.

“Samazinot gaisa piesārņojuma radīto negatīvo ietekmi uz vidi un cilvēku veselību, mēs samazināsim izmaksas un zaudēto darba laiku, ko veselības problēmu un ārstu apmeklējumu dēļ rada gaisa piesārņojums. Mūsu lēmumi – ar kādu malku kurināt krāsni un nededzināt tajā sadzīves atkritumus, kādu apkures iekārtu vai automašīnu iegādāties – arī ietekmē gaisa un līdz ar to arī mūsu katra dzīves kvalitāti,” uzsver parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs.

30. novembrī noslēgusies VARAM informatīvā kampaņu par gaisa piesārņojuma avotiem un to mazināšanu pilsētvidē, kuras mērķis bija izglītot iedzīvotājus par ilgtermiņa rīcībām valsts un pašvaldību līmenī, kā arī par individuālām darbībām, lai piesārņojumu mazinātu. Kampaņas laikā izgatavotie informatīvie materiāli vienkopus pieejami ministrijas mājaslapā: https://www.varam.gov.lv/lv/zini-kaitigos-gaisa-piesarnojuma-avotus

Mājas lapā iespējams rast atbildes uz jautājumiem, kā – ko darīt, lai samazinātu gaisa piesārņojumu, kā malkas apkuri lietot videi un veselībai drošā veidā, kādu koksni izvēlēties apkurē, kādu apkures katlu labāk izvēlēties, kā pareizi uzglabāt malku utt.

Gaisa piesārņojuma samazināšanai VARAM izstrādājis konkrētus uzdevumus un veicamos pasākumus, kas ietverti valdības apstiprinātajā “Gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plānā 2020. – 2030. gadam”. Tajā vienlīdz būtiska loma ir gan valsts pārvaldei, gan pašvaldībām, kā arī iedzīvotāju izpratnei un rīcībai.

* Ar “Gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plānu 2020.-2030” var iepazīties šeit, savukārt infografiku par gaisa piesārņojošo vielu emisiju samazināšanas mērķis 2030.gadam skatīt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI