DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Vēstnieks A. Sjanīts iesniedz akreditācijas vēstuļu kopijas Saūda Arābijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 30. novembrī Saūda Arābijas Karalistes galvaspilsētā Rijādā vēstnieks Atis Sjanīts akreditācijas laikā tikās ar šīs valsts Ārlietu ministrijas amatpersonām un iesniedza akreditācijas vēstuļu kopijas, tādējādi oficiāli sākot pildīt ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka pienākumus Saūda Arābijas Karalistē.

Sarunās ar Saūda Arābijas ārlietu ministra vietnieku Mišarī bin Alī bin Nāhitu (Mishari bin Ali bin Nahit), ārlietu ministra vietnieku politiskajos jautājumos Dr. Ādilu Sirādžu Mirdādu (Dr. Adel Siraj Merdad) un Eiropas departamenta direktoru Sultānu F. Bin Huzaimu (Sultan F. Bin  Khuzaim) A. Sjanīts uzsvēra nepieciešamību attīstīt Latvijas un Saūda Arābijas sadarbību ekonomikā un tirdzniecībā, kā arī veicināt politisko dialogu par globāliem un reģionāliem jautājumiem.

Tiekoties ar Ekonomikas un plānošanas ministra vietnieku Bandaru Alahmīsu (Bandar Alkhamies), vēstnieks akcentēja Latvijas un Saūda Arābijas tirdzniecības sakaru pastāvēšanu globālās recesijas apstākļos un aicināja apzināt jaunas ekonomiskās sadarbības iespējas, piemēram, jaunuzņēmumu un moderno komunikāciju tehnoloģiju jomā, kā arī tādās tradicionālās nozarēs kā pārtikas un lauksaimniecības preču tirdzniecība.

Vizītes laikā A. Sjanīts apmeklēja arī Eiropas Savienības pārstāvniecību Rijādā un tikās ar tās vadītāju-vēstnieku Patriku Simonē (Patrick Simonnet).

2019. gadā Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Saūda Arābiju pārsniedza 110 miljonus eiro, kas ir vislielākais Latvijas eksports Līča valstu reģionā. Lai gan globālās pandēmijas ietekmē abu valstu tirdzniecība ir ievērojami kritusies, sagaidāms, ka, atsākoties globālajai izaugsmei, Latvijas ekonomiskās saites ar lielāko Arābu pasaules un Līča valstu ekonomiku turpinās attīstīties. Vizītes laikā vēstnieks apzināja iespējas atvērt Latvijas goda konsulātu Saūda Arābijā, kas kalpotu kā ievērojams atbalsta punkts gan starpvalstu, gan biznesa saišu ciešākai izveidei.

2003. gadā tika nodibinātas Latvijas un Saūda Arābijas diplomātiskās attiecības. 2019. gada 6.-7. novembrī Saūda Arābiju vizītē apmeklēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, savukārt 2020. gada 20. augustā Latviju pirmo reizi vizītē apmeklēja Saūda Arābijas Karalistes ārlietu ministrs princis Faisals bin Farhāns Āl Saūds (Faisal bin Farhan Al Saud). 2020. gada 20.-21. novembrī Rijādā virtuālā formātā notika Saūda Arābijas organizētais G20 valstu samits.

A. Sjanīts ir otrais nerezidējošais Latvijas vēstnieks Saūda Arābijas Karalistē ar rezidenci Abū Dabī, Apvienotajos Arābu Emirātos. Iepriekš viņš ir pildījis ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka pienākumus Turcijā, Ukrainā, Kanādā  un Lietuvā, kā arī bijis nerezidējošais vēstnieks Moldovā, Irānā, pie Svētā Krēsla un Neatkarīgā Maltas Bruņinieku Ordeņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI