DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Rīgas pils diskusijā uzsver koordinētas, uz cilvēku orientētas digitālās politikas nepieciešamību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Rīgas pilī šodien notika valsts un privātā sektora tehnoloģiju nozares pārstāvju tiešsaistes tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu par valsts digitālās politikas prioritātēm.

Valsts prezidents tikšanās sākumā uzsvēra, ka moderna digitālā sistēma ir stratēģisks jautājums Latvijai, Eiropai un visai pasaulei. Valsts prezidents norādīja, ka “Latvijā ir atsevišķi aspekti, kur digitālajā nozarē esam augstā līmenī un mums ir labas iestrādnes nākotnei, bet tajā pašā laikā labi arī zinām, ka ir tādi resursi, kas netiek optimāli izmantoti”. Valsts prezidents arī pievērsa uzmanību tam, ka, runājot par valsts aptverošu digitalizāciju, ir jāizsver ieguldījumu un ieguvumu attiecības: “Tam labumam no digitālā piedāvājuma ir jābūt skaidri definētam – katram sabiedrības loceklim ir skaidri jāzina, kas tiks piedāvāts, kādu labumu tas dos, jo citādāk ieguldīt naudu neskaidrā piedāvājumā nav optimāli.” E. Levits atzīmēja, ka “labums var tik dažādi definēts – tā var būt efektivitāte, ērtība, grūdiens zinātnes atklājumos. Tajā pašā laikā ir jārēķinās ar riskiem – jo lielāka digitalizācijas  pakāpe, jo pastāv lielāki riski, kas saistīti ar datu drošību, ar manipulācijas iespēju u. c. Redzot gan iespējas, gan riskus, mums jāskatās uz Eiropas Savienības papildu resursiem, jau skaidri zinot jēgu, ko vēlamies ar konkrēto digitalizācijas etapu paveikt, un tad tam pakārtojam tehniskos risinājumus”.


Šī bija noslēdzošā saruna vairāku tikšanos ciklā, ko iepriekš rīkoja Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa, lai apzinātu Latvijas digitālā sektora deficītus un sasniegumus ar mērķi sekmēt koordinētu, vienotu un uz iedzīvotāju vērstu digitālo pakalpojumu sistēmu Latvijā. I. Ilvesa sarunā uzsvēra vairākus diskusiju punktus – pakalpojumu un pārvaldes sadrumstalotību, pārlieku sarežģītu pakalpojumu sistēmu gala lietotājam. Īpaši I. Ilvesa pievērsās arī IT izglītībai un interneta nodrošināšanai skolās, kā arī dažādu paaudžu digitālās pratības veicināšanai.
Tika spriests arī par IKT nodarbinātības problemātiskajiem jautājumiem, kā arī nepietiekamo resursu pieejamību augstākajā izglītībā un pētniecībā.


Ar secinājumiem par Latvijas digitālās jomas auditu Valsts prezidents nāks klajā savā uzrunā rīt, 2. decembrī, ikgadējā LIKTA konferencē “Digitālā transformācija”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI