DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Psihiskās veselības kampaņa “Viss ir Norm.a” turpinās ar tēmu par anoreksiju un ēšanas traucējumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrijas īstenoto kampaņu “Viss ir Norm.a” turpina piektais stāsts divpadsmit stāstu sērijā – šoreiz par ēšanas traucējumiem. Problēmas sākušās pusaudzes vecumā. “Tas ir tas laiks, kad skolēni, it sevišķi meitenes, ārkārtīgi daudz savā starpā sāk salīdzināt izskatu – burtiski līdz pašai pēdējais detaļai. Es daudz domāju par savu ķermeni un to, kā sakārtot galvu, līdz pastiprināti pievērsos tam, kā es izskatos, ko ēdu, ko neēdu. “Sākumā tu atvem vienu ēdienreizi, tad otru, sāc daudz sportot, sāc domāt par to, ka nedrīksti neko ēst, domā par produktiem, kas satur mazāk kaloriju, taču tas viss pakāpeniski aiziet līdz tam, ka paliec arvien tievāks, tievāks un tievāks,” viņa atklāti dalās savā pieredzē.

Kristas stāsts par anoreksiju un sadzīvošanu ar ēšanas traucējumiem ir pieejams gan īsajā versijā (https://youtu.be/UhBp2jAqJeM), gan garajā, kas atklāj viņas pieredzi plašāk (https://youtu.be/d5rQfPiCfAs). Ar kampaņas piekto stāstu rakstītā formātā var iepazīties Veselības ministrijas portālā ESparveselibu.lv (https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-anoreksija).

Nebaidīties runāt par problēmām un savlaicīgi lūgt palīdzību

Viens no kampaņas “Viss ir Norm.a” mērķiem ir palīdzēt atpazīt dažādas psihiskās saslimšanas vai grūtības un mudināt savlaicīgi vērsties pēc palīdzības. Anoreksija ir ārstējama, taču ir svarīgi to laikus atpazīt un vērsties pēc palīdzības pie speciālista. Pievērsiet uzmanību izmaiņām savā vai līdzcilvēka uzvedībā un paradumos – neirotisko anoreksiju raksturo, piemēram, bailes pieņemties svarā (kas var izpausties kā stingra kaloriju uzskaite, ēdienreižu izlaišana, badošanās u.c.), kropļota sevis uztvere (neapmierinātība ar savu izskatu, svaru, formu), pēkšņs vai straujš svara zudums, pārspīlēta aizraušanās ar fiziskajām aktivitātēm, vājums, reiboņi un ģībšana, kā arī dažādi hormonālie traucējumi (piemēram, menstruāciju zudums) un citi.

Savā stāstā Krista atklāj, ka ir grūti citiem atzīt – man ir problēma, esmu slima. Arī vecāki sākumā bijuši skeptiski un par savām problēmām jaunā sieviete nestāstīja ne darbā, ne citiem cilvēkiem. “Tikai tagad esmu sākusi par to daudzmaz atklāti runāt. (..) Tas, ka tu domā, ka neesi slims, nenozīmē to, ka neesi slims. Ja esi aizdomājies, ka tev varētu būt problēma, labāk noskaidro, vai tā ir, vai nē. Atzīt sev savu diagnozi ir grūti, tas ir liels process bieži vien. Es noteikti neesmu labākais piemērs, jo cīnījos pati līdz pēdējam un gāju pie psihiatra tikai tad, kad jau bija galīgi slikti. Pirmais padoms būtu tieši apkārtējiem cilvēkiem un tuviniekiem – palīdziet! Šādi projekti kā “Viss ir Norm.a” ir vajadzīgi ne tikai lai iedvesmotu pašus cilvēkus, bet arī viņu tuviniekus būt acīgākiem un runāt par neērtām lietām.”

Kristas stāsts par anoreksiju (īsā versija): https://youtu.be/UhBp2jAqJeM Kristas stāsts par anoreksiju (garā versija): https://youtu.be/d5rQfPiCfAs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI