DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Somijas Ārlietu ministriju politiskajās konsultācijās pārrunā starptautiskās politikas un drošības aktualitātes

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 25. novembrī videokonferences formātā notika Latvijas un Somijas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas. Latviju sarunās pārstāvēja valsts sekretāra vietnieks–politiskais direktors Jānis Mažeiks, savukārt Somiju - politiskais direktors Miko Kinnunens (Mikko Kinnunen).

Konsultācijās tika apspriesta valstu divpusējā un reģionālā sadarbība, īpašu uzmanību veltot reģiona drošības jautājumiem. J. Mažeiks pozitīvi novērtēja Latvijas un Somijas ciešās un konstruktīvās divpusējās attiecības. Sarunas partneri bija vienisprātis, ka mainīgajos drošības apstākļos nepieciešama cieša informācijas apmaiņa, sadarbība un gatavība krīzes situācijām. M. Kinnunens īsumā iepazīstināja ar Somijas jauno Ārpolitikas un drošības politikas ziņojumu. Tāpat politiskie direktori apmainījās viedokļiem par to, kā Eiropas Savienība (ES) un atsevišķas dalībvalstis var sniegt atbalstu konfliktsituācijās trešajām valstīm, kā piemēru minot ar Somijas atbalstu organizēto Afganistānas donoru konferenci Ženēvā.

Puses uzsvēra nepieciešamību turpināt ciešu sadarbību ar ASV, lai stiprinātu transatlantiskās attiecības un multilaterālismu, sadarboties klimata un Covid-19 epidēmijas novēršanas jautājumos, vienlaikus atzīmējot, ka arī ES ir jāstrādā pie savu drošības spēju stiprināšanas. Turpinot pārrunāt ārpolitikas aktualitātes, politiskie direktori pievērsās situācijai Austrumu partnerības valstīs, kā arī pārrunāja Austrumu partnerības sadarbības formāta nākotnes perspektīvas. Amatpersonas bija vienisprātis, ka ir nepieciešams turpināt ciešu sadarbību ar Lielbritāniju, tostarp sadarbojoties Lielbritānijas, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) formātā.

Pievēršoties drošības politikas jautājumiem, amatpersonas apmainījās viedokļiem par ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas iniciatīvām un sadarbību NATO ietvaros. J. Mažeiks uzsvēra, ka ES politiskajā līmenī uzsāktajā diskusijā par ES stratēģisko autonomiju būtu nepieciešams koncentrēties uz ES spēju veidošanas praktiskajiem jautājumiem, kā arī ES spēju stiprināšanu nozarēs, kurās Covid‑19 krīze ir izgaismojusi ES vājos punktus, piemēram, veselības aprūpē, ražošanas attīstībā, preču piegāžu ķēžu diversifikācijā u.c. Tāpat tika izteikts pozitīvs novērtējums par NATO paplašināto sadarbību ar Somiju dažādās jomās, ieskaitot kopēju dalību militārajās mācībās.

Videokonferences laikā politiskie direktori arī apsprieda gatavošanos decembrī plānotajām ministru līmeņa NATO un EDSO sanāksmēm.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI