DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Paplašina apmācību programmu uzņēmējdarbības modernizācijai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar mērķi palīdzēt uzņēmējiem piemēroties tirgus apstākļiem pēc Covid-19 krīzes un sekmētu izaugsmi ilgtermiņā, Ministru kabinets šā gada 24. novembra sēdē apstiprināja apmācību paplašināšanu ES fondu atbalsta programmā “Atbalsts nodarbināto apmācībām” pirmās un otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošana.

Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes ietekme  ir paātrinājusi digitālo transformāciju, veicinājusi pakalpojumu un procesu automatizāciju. Līdz ar to šis process ietekmē arī Latvijas darbaspēka tirgu. Pieprasījums pēc nodarbināto apmācībām no komersantu puses ir augsts. Sniedzot atbalstu uzņēmējiem īstermiņā, palīdzot apmācīt gan darbiniekus, gan pašus uzņēmējus, panāksim ilgtermiņa efektu, sekmējot uzņēmējdarbības un tautsaimniecības attīstību ar digitālu risinājumu piemērošanu,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Covid-19 krīzes iespaidā pasaulē vērojama īpaši strauja tehnoloģiju attīstība un modernizācija. Tā rezultātā konkurētspējas saglabāšanai un palielināšanai nepieciešama vismaz tikpat strauja uzņēmumu attīstība, kas nav iespējama bez uzņēmumu darbinieku un vadītāju attiecīgām prasmēm. Tāpat digitālo prasmju trūkums kavē plašāku IKT produktu un pakalpojumu izmantošanu iedzīvotāju vidū. Līdz ar to Covid-19 seku pārvarēšanas atbalsta mehānismu ietvaros paredzēts paplašināt uzņēmumiem pieejamās apmācības IKT, digitālajā transformācijā, pakalpojumu un procesu automatizācijā un citās jomās.

Apmācību programmas īstenošanai papildus pieejams finansējums 14,7 milj. eiro apmērā. Minēto programmu varēs īstenot līdz 2023. gada beigām. Programmas ietvaros papildus iecerēts sniegt atbalstu apmācībām vismaz 500 komersantu 2000 nodarbinātajiem.

Analizējot Covid-19 radītās ekonomiskās sekas un situāciju darba tirgū, kā arī nosakot nozaru vajadzības veicot uzņēmēju aptauju, Nodarbinātības padomē jau šā gada pavasarī izstrādājām priekšlikumus virknei atbalsta pasākumu cilvēkkapitāla attīstībai. Esmu gandarīts, ka gandrīz visi pasākumi ir atbalstīti, un to īstenošanai piešķirts finansējums. Šodien apstiprinātās izmaiņas nodarbināto apmācību programmā ir viens no mūsu pasākumiem iedzīvotāju un uzņēmēju konkurētspējas un dzīves kvalitātes uzlabošanai,” pauž ekonomikas ministrs

Programmas “Atbalsts nodarbināto apmācībām” pirmās un otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumos ir paplašinātas pieejamās apmācības, ietverot padziļinātas apmācības digitālās transformācijas veicināšanai, nodarbināto IT, uzņēmējdarbības prasmju pilnveidei, kā arī informatīvos pasākumus vispārējās digitalizācijas izpratnes veicināšanai. Vienlaikus tiek ieviestas arī jaunas atbalstāmās izmaksas – mentoringam, tiešsaistes platformu abonēšanai, izmitināšanai ārvalstu lektoriem, komersantu digitalizācijas attīstības novērtēšanai, publicitātes pasākumiem.

Atbalsts paredzēts nodarbināto apmācību programmas pirmās un otrās kārtas 12 finansējuma saņēmēju – apstrādes rūpniecības, IKT, viesmīlības un izmitināšanas, starptautisko biznesa pakalpojumu centru nozaru asociāciju – projektiem. Turklāt apmācības uzņēmumu nodarbinātajiem tiks nodrošinātas ne tikai finansējuma saņēmēju nozarēs, bet arī ar tām saistītajās nozarēs, kurās darbojas komersanti.

Apmācības organizēs attiecīgās nozares biedrība vai nodibinājums.

Vairāk par apstiprinātajiem grozījumiem - “Atbalsts nodarbināto apmācībām” pirmās un otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI