DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

UNESCO starptautiskā programma mediju attīstības veicināšanai atzīmē 40. gadadienu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

ANO sistēmā vienīgais daudzpusējais forums starpvaldību programma mediju attīstības veicināšanai ir UNESCO Starptautiskā programma komunikācijas attīstībai (International Programme for the Development of Communication, IPDC)  24. novembrī ar diskusiju veltītu mediju attīstības nākotnei tiks atzīmēta tās izveidošanas 40. gadadiena, pēc kuras 25.-26. novembrī notiks IPDC Starpvaldību padomes 32. sesija.

Latvija aktīvi ir iesaistījusies IPDC darbā. 2003. gadā pirmo reizi Latvija tika ievēlēta programmas padomē, un valsts pārstāvis tajā bija toreizējais LIKTA prezidents Imants Freibergs. Atkārtoti Latvija tika ievēlēta 2015. gadā, un Latvijas pārstāve līdz 2019. gadam bija žurnāliste Sanita Jemberga. Savukārt kā Latvijas pārstāve dalībai padomē periodā no 2019. līdz 2023. gadam ir izvirzīta žurnāliste Rita Ruduša, kura piedalīsies IPDC Starpvaldību padomes 32. sesijā 25.-26. novembrī, kad tiešsaistē tiks apspriests UNESCO ģenerāldirektores ziņojums par žurnālistu drošību un nesodāmības jautājumiem, pirmais globālais ziņojums par piekļuves informācijai likumu īstenošanu, Parīzes deklarācija par žurnālistikas izglītības brīvību, UNESCO programmas un budžeta dokumenti nākamajam plānošanas periodam, kā arī citi jautājumi. 

Latvijas pieeja cīņā ar dezinformāciju balstās noturības stiprināšanā, atbalstot neatkarīgus un plurālistiskus medijus, veicinot medijpratību un iesaistot pilsonisko sabiedrību. Īpaši svarīgi ir vienlaikus aizsargāt digitālajā vidē pieejamo privāto informāciju un nodrošināt vārda brīvību.

“Latvija var lepoties ar augstu žurnālistu drošības līmeni un brīvu, dinamisku un daudzveidīgu mediju vidi, bet mēs zinām, ka brīvība un drošība paģērē pastāvīgu darbu. Dalība IPDC mums ļauj mērķtiecīgi strādāt mediju brīvības un žurnālistu drošības stiprināšanā pasaules līmenī, un mums ir unikāla pieredze, ko piedāvāt starptautiskajam forumam – pieredze brīvas mediju vides veidošanā un nozīmīga mediju pratības ekspertīze,” uzsver Latvijas pārstāve IPDC žurnāliste Rita Ruduša.

Atzīmējot IPDC 40.gadadienu, otrdien, 24. novembrī, no plkst. 10.30 līdz 13.00 (pēc Latvijas laika) notiks UNESCO organizēts mediju attīstības nākotnei veltīts tiešsaistes pasākums. Par jauniem veidiem, kā atbalstīt un sekmēt mediju neatkarību diskutēs pasaulē atzīti žurnālisti, starptautisko mediju organizāciju pārstāvji un pētnieki, tostarp latviešu izcelsmes žurnālists Pēteris Greste. Pildot savus darba pienākumus, 2014. gadā viņš nonāca ieslodzījumā, kas izpelnījās starptautiska mēroga nosodījumu un tika atzīts par mēģinājumu ierobežot preses brīvību.

Pasākumu varēs vērot tiešraidē http://un.interpret.world/login=ktmy2xwg, kā arī vietnē YouTube https://www.youtube.com/user/unesco. Plašāka informācija par pasākumu un reģistrācija: https://en.unesco.org/feedback/registration-40th-anniversary-ipdc.

IPDC veidota, lai mobilizētu starptautisko sabiedrību veicināt informācijas pieejamības un mediju jautājumus attīstības valstīs. Tās galvenie uzdevumi saistīti ar vārda brīvības un plurālistiskas mediju vides veidošanu un attīstību, sabiedrisko mediju attīstīšanu, cilvēku profesionālās izaugsmes sekmēšanu un starptautisko partnerību veidošanu. Savas darbības laikā tā ir atbalstījusi vairāk nekā 2000 mediju attīstības projektus, piešķirot vairāk nekā 120 miljonu ASV dolāru lielu atbalstu 140 jaunattīstības valstīm. IPDC darbību nodrošina Starpvaldību padome, kuru veido 39 valstu pārstāvji. Padome tiek ievēlēta UNESCO Ģenerālās konferences laikā uz 4 gadiem, tās regulārās sesijas notiek reizi 2 gados.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI