DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

VID lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret personu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret personu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā.

Pamatojoties uz riska analīzes ceļā iegūtu informāciju, 2019.gada aprīlī VID amatpersonas lidostā “Rīga” veica reisa Maskava–Rīga pasažieru un to bagāžas pārbaudi. Tās laikā tika nolemts pastiprināti pārbaudīt kādu 1976.gadā dzimušu Krievijas Republikas pilsoni. Veicot padziļināto muitas pārbaudi, kurā tika iesaistīts arī muitas kinologs ar skaidras naudas meklēšanas darba suni, tika konstatēts, ka pasažieres bagāžā atrodas skaidra nauda 243 000 ASV dolāri un 36 000 EUR.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm – par Krievijas Federācijas pilsones iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Ar tiesas lēmumu izņemtā nauda tika arestēta.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, un šī gada novembrī  kriminālprocess tika nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

VID atgādina, ka cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, t.sk. noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanas pāri Latvijas Republikas valsts robežai ierobežošana, ir viena no VID prioritātēm. Plašāka informācija par skaidras naudas pārvietošanu pāri robežai pieejama VID tīmekļvietnē sadaļā “Privātpersonām/Skaidras naudas deklarēšana ceļojot”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI