DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. novembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Militārajās mācībās “Winter Shield” trenē bruņoto spēku vienību sadarbību un savietojamību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 21. novembra līdz 4. decembrim, Latvijā notiks starptautiskās militārās mācības “Winter Shield”, lai trenētu un pilnveidotu vienību kaujas spējas un bruņoto spēku savstarpējo sadarbību un savietojamību Baltijas reģiona aizsardzības nodrošināšanai.

Militārajās mācībās “Winter Shield” piedalīsies Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, Zemessardzes, Speciālo operāciju pavēlniecības, Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas, Baltijas bataljona un ASV Speciālo operāciju spēku pavēlniecības Eiropā karavīri.

Mācību laikā Baltijas bataljons un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa pilnveidos spēju veikt kopīgus uzdevumus Baltijas valstu aizsardzībai, demonstrējot bruņoto spēku savietojamību un mobilitāti.

Mācību “Winter Shield” laikā trenēs gaisa un sauszemes operāciju integrāciju, tostarp izmantojot ASV 101. kaujas aviācijas brigādes kaujas helikopterus “AH-64 Apache”, kas mācību operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros atrodas ASV Armijas Eiropā (USAREUR) pakļautībā.

Militāro mācību “Winter Shield” ietvaros notiks Speciālo operāciju pavēlniecības, Zemessardzes Speciālo uzdevumu nodaļu un ASV Speciālo operāciju spēku pavēlniecības Eiropā apakšvienību apmācība kopīgu speciālo operāciju izpildē.

Mācību “Winter Shield” speciālo operāciju sadaļas ietvaros tiks veiktas  Nacionālo bruņoto spēku vienību aktivitātes sadarbībā ar ASV Speciāliem spēkiem un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu. Mācību mērķis ir demonstrēt speciālo spēku integrāciju un mācību uzdevumu izpildi sadarbībā ar Zemessardzes un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vienībām un pilnveidot komandvadības procedūras, koordināciju, savstarpējo sadarbību un savietojamību.

2012. gada 8. jūnijā Baltijas valstu aizsardzības ministru komitejā tika pieņemts lēmums veidot Baltijas valstu bataljona līmeņa vienību dalībai NATO Reaģēšanas spēkos (NATO Responce Force) reizi četros gados. Saprašanās memorands par bataljona līmeņa vienības izveidi tika parakstīts Baltijas valstu aizsardzības ministru komitejā 2014.gada 18.martā.   2019. gada 5. oktobrī militāro mācību “Sudraba bulta” laikā tika parakstīs dokumentus, kas apliecina  Baltijas bataljona sertifikāciju dalībai NATO Reaģēšanas spēkos. 2020. gadā Baltijas bataljons Latvijas vadībā uzsāka dežūru  NATO Reaģēšanas spēkos.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Savukārt ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā. Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV uzsāka mācību operāciju „Atlantic Resolve”, rotācijas kārtībā nosūtot uz Latviju rotas līmeņa vienību.

Tāpat Latvijas un ASV karavīri regulāri piedalās kopīgās mācībās un aktivitātēs, lai veicinātu sadarbību un savietojamību, ietverot arī apmācību speciālo operāciju uzdevumu izpildē.

Iedzīvotāju ievērībai!

Mācību laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri. 

Mācību aktivitātes ar kaujas šaušanu Ādažu poligonā notiks gan diennakts gaišajā, gan diennakts tumšajā laikā.

Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam. 

Iespēju robežās operatīvā informācija par Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto aktivitātēm ir pieejama bruņoto spēku Twitter profilā @Latvijas_armija, Facebook lapā @Latvijasarmija, kā arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Facebook lapā @MehanizetaBrigade.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI