DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs pauž atbalstu ierobežojošo pasākumu paplašināšanai pret Baltkrieviju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 19.novembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās neformālajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes videokonferencē. Sanāksmes ievaddaļā tika pārrunāti ASV vēlēšanu rezultāti, situācijas attīstība Baltkrievijā, Kalnu Karabahā, austrumu Vidusjūrā u.c. krīžu reģionos. Ministri diskutēja par ES atbalstu multilaterālisma stiprināšanai, kā arī apmainījās ar viedokļiem ar Palestīnas ārlietu ministru par Tuvo Austrumu miera procesu un ES – Palestīnas attiecībām.

Attiecībā uz situāciju Baltkrievijā, E.Rinkēvičs atzina, ka situācija arvien pasliktinās, vardarbība pret protestētājiem turpinās. Ministrs uzsvēra, ka ir jāpastiprina spiediens pret Baltkrievijas amatpersonām un ir jāturpina darbs pie ES sankciju saraksta paplašināšanas, kamēr politiskā situācija neuzlabojas. Tajā pašā laikā ES ir jāturpina sniegt atbalsts Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem un izglītības programmām.

Ministru diskusijā par multilaterālismu tika uzsvērta nepieciešamība aktīvi sadarboties ar ES partneriem un līdzīgi domājošām valstīm, lai stiprinātu noteikumos un tiesībās balstītu starptautisko sistēmu. ES ir būtiski veicināt starptautisko sadarbību tādās jomās kā kopīga rīcība COVID – 19 pandēmijas seku novēršanā, klimata vienošanos izpildē, kā arī starptautisko organizāciju (ANO, Pasaules Tirdzniecības organizācijas, Pasaules veselības organizācijas u.c.) reformu procesā. Ministri bija vienoti, ka ES ir jāuzņemas aktīva loma multilaterālās pieejas īstenošanā.

Sanāksmes laikā notika arī diskusija ar Palestīnas ārlietu ministru Rijādu Almālikī, kurā tika pārrunāts Tuvo Austrumu Miera process, jaunākie notikumi Palestīnā un aktuālā situācija ES-Palestīnas dialogā. Koordinētā paziņojumā trīs Baltijas valstu un Polijas ārlietu ministri pauda atbalstu tiešu sarunu atsākšanai, balstoties uz divu valstu risinājumu atbilstoši starptautiski atzītajiem parametriem. Šajā kontekstā tika pozitīvi novērtēta Izraēlas un vairāku arābu valstu attiecību normalizācija, paužot cerību, ka tas sniegs ieguldījumu arī Tuvo Austrumu Miera procesā, apturot palestīniešu teritoriju aneksijas plānus, kas apdraudētu tiešu sarunu atsākšanas iespējas. Ministri aicināja izmantot šo iespēju un spert tālākus soļus, lai stiprinātu uzticību starp konflikta pusēm. Ministri arī apsveica tuvāko mēnešu laikā plānotās vēlēšanas Palestīnā, kas palīdzēs stiprināt palestīniešu demokrātiskās institūcijas, kā arī pauda atbalstu ES un Palestīnas dialoga stiprināšanai.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI