DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

L. Ozola un KNAB vienojas ar proaktīvu darbību korupcijas gadījumu novēršanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 19. novembrī,  Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas priekšsēdētāja Linda Ozola tiešsaistes iepazīšanās sanāksmē ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvjiem pārrunāja līdzšinējo sadarbību, aktuālākos jautājumus un vienojās strādāt ciešā sadarbībā.

L.Ozola: ”Rīgas domes vadība jau pirms vēlēšanām  uzsvēra to, ka vēlamies nesaudzīgu un ātru, skaidru reakciju pret visiem korupcijas gadījumiem, kas tiek identificēti, un KNAB palīdzība mums būs ļoti noderīga. Mūsu aktuālais uzstādījums ir mazāk teorijas un plānu, bet vairāk praktiskas darbības.”

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume bija gandarīts par plānoto nākotnes sadarbību, jo tāda nebija iespējama iepriekšējā domes sasaukumā. Piemēram, Rīga iepriekšējā sasaukuma laikā bija viena no retajām pašvaldībām, kas nebija pievienojusies tā sauktajai Būvniecības informācijas sistēmai, kas ir elektroniskā vide, kurā tiek nodrošināta informācijas aprite starp būvniecības procesa dalībniekiem, tiek  uzturēti būvniecības procesam nepieciešamie reģistri un ar būvniecības procesu un reģistriem saistītie elektroniskie pakalpojumi. Bet, kā uzsvēra Straume:” Jebkuros lielos iepirkumos pastāv korupcijas riski.” Rīga Būvniecības informācijas sistēmai pievienojās 2019. gada janvārī.

Informējot par biroja nākotnes plāniem, Straume bija gandarīts, ka tie noteikti noderēs arī jaunajai Rīgas vadībai – KNAB plāno papildināt tās kompetenci ar to, ko var saukt par korupcijas riska analīzi. Ar tās palīdzību būs iespējams ar KNAB rīcībā esošo informāciju dalīties ar tiem, kuri pieņem lēmumus – pašvaldībām un kapitālsabiedrībām. KNAB informēs, ka saskata kādas iestādes darbībā noteiktus riskus un tad jau iestāde jau varēs pieņemt preventīvus lēmumus, kas novērš koruptīvu darbību iespējamību.

Puses pārrunāja atvērto datu pieeju kā vienu no pašvaldības atvērtības principiem. No Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas skatupunkta pēc iespējas vairāk datiem būtu jābūt pieejamiem plašākai sabiedrībai, īpaši attiecībā uz dažādiem pašvaldības finanšu darījumiem un budžeta plānošanas dokumentiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI