DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Valdība reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem piešķir 18,17 miljonus eiro zaudējumu segšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 2020. gada 17. novembrī, Ministru kabinets apstiprināja Satiksmes ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu par papildu 18,17 miljonu eiro piešķiršanu reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem 2020. gada zaudējumu segšanai. Finansējums tiks piešķirts no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”. 

Reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem 2020. gadā radīto zaudējumu segšanai kopā tiks piešķirti 18,17 milj. eiro no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neapredzētiem gadījumiem”, kur 9,3 milj. eiro paredzēti Covid-19 radīto zaudējumu segšanai. Reģionālajiem pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem kopā tiks piešķirti 11,8 miljoni eiro, kur 7,68 milj. eiro ir par zaudējumiem, kas radušies saistībā ar ieviestajiem Covid-19 drošības pasākumiem un pasažieru skaita samazināšanos. Savukārt reģionālajiem pasažieru pārvadājumiem ar vilcieniem tiks piešķirti 6,37 miljoni eiro, kur 1,68 miljoni eiro paredzēti, lai segtu zaudējumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 drošības pasākumiem un pasažieru skaita samazināšanos.

Šogad pārvadātājiem ievērojami papildu zaudējumi radušies saistībā ar š.g. martā valstī noteikto ārkārtējo situāciju un Covid-19 drošības pasākumu ieviešanu - pasažieru distancēšanos autobusos un vilcienos, iedzīvotāju mobilitātes ierobežošanu, attālināto darbu un no tā izrietošo pasažieru skaita kritumu, kā arī iedzīvotāju pārvietošanās paradumu maiņu.

Reģionālajos maršrutos pārvadāto pasažieru skaits šī gada desmit mēnešos ir samazinājies par aptuveni trešdaļu, salīdzinot ar analogu periodu pērn. Lai optimizētu izdevumus, kas saistīti ar pasažieru pārvadāšanu, īslaicīgi tika veikta reģionālās nozīmes autobusu reisu samazināšana, kas, pieaugot pasažieru skaitam, tika atjaunoti, primāri nodrošinot iedzīvotāju nokļūšanu uz un no darba vietām.

Ministru kabineta lēmums stāsies spēkā pēc Saeimas Budžeta un finanšu komisijas apstiprinājuma.

2020. gada 9. novembrī valstī noteiktā ārkārtējā situācija un drošības pasākumu ieviešana rada papildu zaudējumus transporta sektoram tostarp, arī reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem.

Kopumā reģionālajos pārvadājumos pasažieru skaits oktobrī, salīdzinot ar septembri, ir samazinājies par aptuveni piekto daļu. Savukārt novembra sākumā, salīdzinot ar septembri, vidējais pārvadāto pasažieru skaits autobusos un vilcienos vienā darba dienā samazinājās par aptuveni trešo daļu.

Papildu informācijai:

Valsts pasūtījuma ietvaros saskaņā ar Sabiedriskā pakalpojuma likumā noteikto iedzīvotājiem ir jābūt pieejamiem sabiedriskā transporta pakalpojumiem t.sk., pakalpojumiem reģionālajos maršrutos, dodot  iespēju apmeklēt izglītības  un ārstniecības iestādes, darbavietas, valsts un pašvaldību institūcijas. Atbilstoši normatīvajiem aktiem, zaudējumus, kas radušies sabiedriskā pakalpojuma sniedzējam, nodrošinot valsts pasūtījuma izpildi atbilstoši pieprasījumam, kompensē no valsts budžeta.

Kopējais 2020.gada maršrutu tīkla apjoms ir 84,73 milj. km, no kuriem 79,12 milj. km tiek veikti reģionālajā satiksmē ar autobusiem un 5,61 milj. km – reģionālajā satiksmē ar vilcieniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI