DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Noslēgusies šī gada meža stādīšanas sezona

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzoties šī gada stādīšanas sezonai, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pārziņā esošie valsts meži atjaunoti vairāk nekā 16 tūkstošu hektāru platībā, tai skaitā dabiskā atjaunošana 5300 ha apjomā. Šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, iestādīts par 1000 hektāriem vairāk, tādējādi palielinot stādīšanas īpatsvaru kopējā meža atjaunošanā.

Lai valsts mežos saglabātu koku sugu daudzveidību, valsts meži atjaunoti ar dažādu sugu kokiem: priede 5,4 tūkstoši hektāri, egle 3,5 tūkstoši hektāri, bērzs 1,3 tūkstoši hektāri un melnalksnis 300 hektāri. Dabiskā atjaunošanās galvenokārt notikusi ar bērzu un apsi.

“Šī gada viens no meža stādīšanas izaicinājumiem bija pavasarī, kad neierasti agri – jau februārī– uzsākām mašinizēto stādīšanu, bet nepastāvīgo laikapstākļu dēļ, pilnvērtīgi meža stādīšanas darbus varējām turpināt tikai aprīlī,” skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

“Pandēmijas ierobežojumi valstī negatīvu ietekmi uz mežu atjaunošanas gaitu neradīja, gluži pretēji: bija vērojama papildus darba spēka pieejamība. Mežs ir ne vien drošākā vieta atpūtai, bet arī pateicīgākā darba vide. Līdz ar to mežu stādīšanas pavasara sezonu vairākos reģionos pabeidzām krietni agrāk, nekā citus gadus,” raksturojot šī gada meža stādīšanas sezonas gaitu un izaicinājumus, turpina LVM Mežkopības plānošanas vadītājs.

Pašlaik LVM apsaimniekotajos mežos norit intensīvi augsnes gatavošanas darbi 2021. gada stādīšanas sezonai. Nākamgad plānots kāpināt mašinizētās meža stādīšanas apjomu, palielinot to no 300 līdz 1000 hektāriem. Šī mērķa īstenošanai papildus divām stādāmajām mašīnām, plānots piesaistīt vēl vismaz sešas tehnikas vienības.

dji 0900

Mašinizētā meža stādīšana piemērota slapjām minerālaugsnēm un slapjām kūdras augsnēm, kur nepieciešamas pacilas un virsūdeņu novadīšana, un meža atjaunošana ar tradicionālām metodēm nav iespējama. Meža stādāmā mašīna izveido īpašas stādvietas jeb pacilas un vienlaikus uz tām iestāda kociņu.

paveiktais 2020

Kopš LVM dibināšanas apritējis 21 gads, šo gadu laikā īstenota ilgtspējīga mežu apsaimniekošana 1,63 miljonu hektāros valsts mežu zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Šajā laikā veikta meža atjaunošana 242 tūkstošu hektāru platībā.

LVM saimniecisko darbību veic, ik gadu kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI