DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Saimniecības preču veikalu darbība tirdzniecības centros brīvdienās nav atļauta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā Covid-19 straujo izplatību un nepieciešamību mazināt infekcijas izplatības risku tirdzniecības vietās, vienlaikus nodrošinot iespēju iedzīvotājiem iegādāties būtiskākās ikdienas patēriņam nepieciešamās preces, Ministra kabineta ārkārtas sēdē aptaujas kārtībā š.g. 13. novembrī tika lemts, ka no sestdienas, 14.novembra, līdz ārkārtējas situācijas beigām saimniecības preču veikalu darbība tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās nav atļauta.

Pēdējās dienās strauji pieaugošais inficēto cilvēku skaits liek izvērtēt iespēju veikt papildu pasākumus cilvēku drošībai. Ņemot vērā plašo preču sortimentu, kas aptver saimniecības preču tirdzniecību (piemēram, mēbeles, virtuves piederumi, apgaismes ierīces, utt.), epidemiologi snieguši rekomendācijas svītrot saimniecības preču veikalus no pirmās nepieciešamības preču veikalu saraksta, kuru darbība tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās ir atļauta.

MK rīkojuma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu izpratnē tirdzniecības centri ir ēkas, kas iekārtotas pastāvīgai un sistemātiskai tirdzniecībai ar kopējo tirdzniecībai atvēlēto platību vismaz 10 000 m2 vai kurās atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz 10 tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji.

Līdz ar to valdības apstiprinātie grozījumi nozīmē, ka tādi veikali kā Jysk, Cenu klubs un citi, kas atrodas tirdzniecības centros, brīvdienās strādāt nedrīkst. Savukārt higiēnas preču veikalu, piemēram, Drogas, darbība ir atļauta gan tirdzniecības centros, gan ārpus tiem. Tādi veikali, kā Depo, K-Senukai, Kurši, Ikea un citi, kuru kopējā tirdzniecības platība ir virs 10 000 m2, brīvdienās un svētku dienās strādāt nedrīkst; savukārt ja to platība ir zem 10 000 m2, to darbība būs atļauta. Veikalu, kuru platība ir zem 10 000 m2, darbība netiek ierobežota un tādos veikalos drīkst tirgoties ar visplašāko un dažādāko preču sortimentu.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros var darboties:

  • pārtikas veikali (t.sk. specializētie pārtikas veikali (saldumi, konditorejas, utt.),
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekām),
  • optikas veikali,
  • dzīvnieku barības veikali,
  • grāmatnīcas,
  • preses tirdzniecības vietas,
  • higiēnas preču veikali,
  • telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas,
  • preču izsniegšanu, kas iegādātas internetveikalos.

Kā zināms, lai mazinātu cilvēku, tai skaitā ģimeņu, pulcēšanos tirdzniecības un izklaides centros, kur slēgtās telpās vienlaicīgi uzturas liels skaits cilvēku un ir liela varbūtība nonākt kontaktā ar inficētu cilvēku, Ministru kabinets š.g. 6.novembrī lēma ierobežot tirdzniecības centru darbību brīvdienās un svētku dienās, paredzot, ka brīvdienās un svētku dienās šādos centros ir iespējams iegādāties tikai pirmās nepieciešamības preces – pārtiku, dzīvnieku barību, zāles, higiēnas preces, u.tml.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI