DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Cenu pārmaiņas šogad oktobrī zemākas nekā tas raksturīgs šim mēnesim

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem šī gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, patēriņa cenu līmenis saglabājās nemainīgs. Precēm tas pieauga par 0,2%, bet pakalpojumiem – samazinājās par 0,5 %.

PATĒRIŅA CENU IZMAIŅAS
procentos

Oktobrim ir raksturīgs cenu kāpums, kas galvenokārt ir saistīts ar sezonāliem faktoriem. Iepriekšējos gados oktobrī patēriņa cenu līmenis palielinās straujāk (kāpums par 0,4-0,8%). Šogad cenu pārmaiņas oktobrī bija zemākas kā raksturīgs šim mēnesim. To galvenokārt ietekmēja oktobrim neraksturīgs cenu kritums pārtikai un lēnāks cenu pieaugums apģērbiem un apaviem. Mēneša laikā cenas apģērbiem un apaviem pieauga par 2,9%, kas kopējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu ietekmēja par 0,2 procentpunktiem un bija lēnākais pieaugums mēneša laikā kopš 2014.gada.

Lielākā pazeminošā ietekme oktobrī bija cenu kritumam pakalpojumiem, kas noteica patēriņa cenu līmeņa samazinājumu par 0,15 procentpunktiem. Straujākais kritums bija pasažieru aviopārvadājumiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un izmitināšanas pakalpojumiem, kas saistīts gan ar sezonas slēgšanu, gan Covid-19 ietekmi. Cenas samazinājās arī autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

Liela pazeminošā ietekme oktobrī bija cenu kritumam degvielai par 2,6%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Pasaules naftas cenas oktobrī, salīdzinot ar septembri, vidēji mēneša laikā samazinājās par 1%. Mēneša beigās naftas cenas noslīdēja līdz 37 USD par barelu, ko galvenokārt veicināja bažas par pieprasījumu, aizvien vairāk valstīm ieviešot karantīnas pasākumus Covid-19 dēļ.

Savukārt pārtikai oktobrī cenas samazinājās par 0,1%, kas bija vienīgais pārtikas cenu samazinājums šajā mēnesī kopš 2014.gada. Lielākā pazeminošā ietekme bija cenu kritumam svaigiem augļiem, bet palielinošā – dārzeņiem. Jāatzīmē, ka pasaules pārtikas cenām jau piekto mēnesi pēc kārtas turpinās pieaugums. Oktobrī, salīdzinot ar septembri, tās pieauga par 3,1%. Cenas oktobrī pieauga visās galvenajās pārtikas grupās, izņemot gaļu. Visstraujāk cenas pieauga cukuram, ko ietekmēja samazinātās ražas prognozes lielākajās ražotājvalstīs nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ un nenoteiktība jēlnaftas tirgū. Straujš kāpums turpinājās arī graudaugu cenām, ko noteica spēcīgais pasaules pieprasījums, bažas par ražošanas iespējām Argentīnā un sausajiem apstākļiem, kas nelabvēlīgi ietekmē sējumus Eiropā, Ziemeļamerikā un Melnās jūras reģionā.

2020.gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, patēriņa cenas samazinājās par 0,7%. Gada vidējā inflācija bija 0,7 %.

Šogad vidējā gada inflācija varētu būt tuvu nullei. Turpmākajos mēnešos patēriņa cenas turpinās samazināties, saglabājoties zemam pieprasījumam saistībā ar pasākumiem vīrusa izplatības ierobežošanai.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI