DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Sadarbībā ar ASV uzsāk tiesībsargājošo iestāžu zināšanu pilnveidi finanšu un ekonomisko noziegumu jomā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 5. novembrī, neklātienē norisinājās Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valdības parakstītā sadarbības līguma, kura ietvaros apmācīs Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus un tiesnešus finanšu, ekonomisko noziegumu, koruptīvu un naudas atmazgāšanas shēmu atklāšanā, īstenošanas uzsākšanas sanāksme.

Uzsverot ASV sniegto ieguldījumu Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieku zināšanu pilnveidē, tieslietu ministrs Jānis Bordāns atzīmē: “Latvija ir radījusi visus nepieciešamos priekšnoteikumus, lai ASV sniegtais atbalsts mērķtiecīgi sniegtu vislabākos rezultātus. Jau 2021. gadā darbu uzsāks Ekonomisko lietu tiesa. Esam būtiski stiprinājuši un paplašinājuši Noziedzības novēršanas padomes sastāvu un funkcijas, tādējādi to veidojot kā centrālo tiesiskuma nodrošināšanas platformu un, īstenojot kvalitatīvu sadarbību starp izpildvaru un tiesu varu korupcijas un ekonomisko noziegumu apkarošanā. Turklāt tiesībsargājošo iestāžu kapacitātes paaugstināšana ļaus samazināt pirmstiesas izmeklēšanas un iztiesāšanas laiku sarežģītu ekonomisko un finanšu noziegumu lietās. Esmu pateicīgs ASV par sniegto atbalstu mūsu zināšanu pilnveidē.’”

ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails (John Carwile) sanāksmē uzsvēra: Cīņa ar naudas atmazgāšanu, korupciju un starptautisko noziedzību ir svarīga abām mūsu valstīm, jo šie noziegumi rada draudus mūsu ekonomikām, stabilitātei un kopējai drošībai. Cīņa ar korupciju un finanšu noziegumiem, stiprinot tieslietu sistēmu, palīdzēs veicināt tirdzniecību mūsu valstu starpā, kā arī investīciju pieaugumu. ASV atbalsta Latvijas pretkorupcijas un AML reformu dienaskārtību un ir gatavas strādāt kopā, lai iznīdētu korupciju, sauktu pie atbildības naudas atmazgātājus un nodrošinātu tiesiskumu caurspīdīgā, godīgā un savlaicīgā veidā.”

Līguma atklāšanas ietvaros ASV vēstniecības Latvijā rezidējošais juridiskais padomnieks Amīts Kabravala (Ameet Kabrawala) iepazīstināja ar projekta mērķiem un plānotajām aktivitātēm apmācību ietvaros.

Līguma atklāšanā piedalījās arī pārstāvji no Iekšlietu ministrijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Finanšu izlūkošanas dienesta, Ģenerālprokuratūras un Valsts policijas.

2019. gada 4. septembrī Latvijas Republikas valdība ar ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra Jāņa Bordāna pārstāvniecību parakstīja ar ASV vēstniecības Latvijā pagaidu pilnvaroto lietvedi Polu Polītisu (Paul Poletes) grozījumus līgumā par abu valdību sadarbību tiesībaizsardzības jomā, kas paredz īstenot tiesnešu, izmeklēšanas iestāžu, prokuratūras un citu iestāžu speciālistu apmācības, kā arī semināru un juridisko analīzes veikšanu, lai noteiktu kriminālprocesa efektivizēšanas un tiesiskuma stiprināšanas iespējas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI