DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vidzemes Augstskola aicina jauniešus uz diskusiju par varonību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts svētku gaisotnē 12. novembrī pl.13:00 notiks Vidzemes Augstskolas rīkotā tiešsaistes diskusija par varonību – tematu, kas ir aktuāls kā Latvijas neatkarības cīņu, tā arī šodienas drošības izaicinājumu un NATO lomas kontekstā. Pasākums notiks gan klātienē, gan arī būs skatāms tiešsaistē. Tas ir īpaši adresēts jauniešiem, taču diskusijai līdzi sekot aicināts ir ikviens.

Diskusijas mērķis ir noskaidrot, ko mūsdienu jaunieši domā par varonību, kā arī ieskatīties vēsturē par Latvijas neatkarības cīņām, izprast varonības psiholoģiju, un dzirdēt praktiskus piemērus no karavīra ikdienas. Kur sākas un beidzas varonība? Vai mūsdienu cilvēks šajā ziņā būtiski atšķiras no tās paaudzes, kas karoja pirms 100 gadiem? Šie ir daži no jautājumiem, kurus diskusijā ir paredzēts apspriest.

“Varonības nozīmi nevar pārvērtēt,” stāsta vēsturnieks un Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš, kurš diskusiju atklās ar priekšlasījumu “Latvijas Neatkarības karš, barikādes: ceļš uz NATO”. Viņš uzsver, ka varonīga, bezbailīga rīcība arī mūsu valsts vēsturē ir spējusi pagriezt vēstures gaitu citā virzienā. “Mums jāspēj ne tikai atcerēties varonības faktu kā tādu, bet tikpat būtiski ir izprast motīvus, kas cilvēkus pamudināja uz konkrētu rīcību,” norāda G.Krūmiņš.

Diskusijā Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Mareks Ozoliņš stāstīs par to, kā ikviens jaunietis var būt daļa no Latvijas aizsardzības, savukārt Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas psiholoģijas docents Ēriks Kalvāns skaidros varonības psiholoģiskos aspektus. Pasākumu vadīs ViA studenti, projekta "aNATOmy – viena diena ar NATO karavīru" dalībnieki Keita Loreta Kronberga un Niks Samauskis.

Diskusija notiks Vidzemes Augstskolā, Cēsu ielā 4, Valmierā un tiešsaistē Vidzemes Augstskolas Youtube kontā.

Pieteikties uz dalību klātienē var, rakstot uz e-pastu elina.sokolova@va.lv – vietu skaits ierobežots. Saite uz diskusiju tiks publicēta augstskolas mājas lapā un Facebook pasākumā dienu pirms pasākuma.

"aNATOmy: viena diena ar NATO karavīru" ir NATO Publiskās diplomātijas nodaļas atbalstīts projekts, ko īsteno Vidzemes Augstskola sadarbība ar televīzijas kanālu “ReTV”. Projekta ietvaros top dokumentāls raidījums un diskusija. Raidījumā divi ViA studenti – Keita un Niks – viesosies Nacionālo bruņoto spēku vienībās un iejutīsies karavīra lomā. Raidījumu kanālā “ReTV” demonstrēs 9. novembrī pulksten 21.25, bet sociālajos medijos tas būs skatāms no 11. novembra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI