DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Siguldas novada bibliotēkā apskatāma interaktīva zīmuļgleznu izstāde

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: publicitātes foto

Siguldas novada bibliotēkā atvērta gleznotājas Līgas Ķempes interaktīva zīmuļgleznu izstāde “Piezīmes”. 24. novembrī plkst. 18.00 notiks klātienes tikšanās ciklā “Sarunas bibliotēkā”, kurā māksliniece Līga Ķempe stāstīs par zīmuļgleznu un dažādo tehniku izmantošanu oriģināldarbu tapšanā, veidojot dialogu ar izstādes apmeklētājiem.

Centrālais izstādes elements ir darbs ar nosaukumu “Krieva āda”, kurš tika īpaši radīts Daces Rukšānes romāna grāmatas vākam. Oriģināldarbs izpildīts autortehnikā, ko māksliniece dēvē par zīmuļgleznu. Šāda veida darbus māksliniece savā darbnīcā rada jau kopš 2013. gada, tamdēļ izstādē kopumā skatāmas tematiski dažādas zīmuļgleznas, taču katrs mākslas darbs ir ar savu stāstu, tēlu un varoņiem. Izstādē ir iespējams ne vien mākslas darbus aplūkot, bet arī, izmantojot darbiem pievienotos QR kodus, gūt papildu informāciju, noklausīties zēnu kora dziesmas, interviju ar rakstnieci Daci Rukšāni vai nokļūt mākslinieces tīmekļa vietnē.

Līgas Ķempes glezniecība ir rotaļa ar klasiskām metodēm un tehnikām, un tā ir arī ekoloģiska. Tiek gleznots gan uz koka, gan uz lina – apgleznotas koka karotes, brošas un pogas. “Mans dzīvesprieks, dabiskums un drosme ir trīs ikdienas krāsas, kuras klāj katra notikuma vai noskaņojuma kopijas. Mana dzīve ir glezna, ko triepj piedzīvojums pēc piedzīvojuma. Kāda? Varbūt smieklu eļļā krāsota. Uz pieredzes auduma un sekunžu toņos,” tā par sevi saka pati māksliniece.

Līga Ķempe 2003. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu Gleznošanas apakšnozarē. Bijušas vairāk nekā trīsdesmit personālizstādes Latvijā un ārzemēs. Darbi atrodas UPB un Liepājas muzeja, Raivja Zabja, Luciano Benetton, Matti Miliusa kolekcijās, kā arī privātīpašumos Latvijā un ārzemēs. Līgas dāvana savai valstij simtgadē 2018. gadā eksportēta uz laikmetīgās mākslas muzeju “Erarta” Sanktpēterburgā.

Siguldas novada bibliotēka, kurā apskatāma zīmuļgleznu izstāde, nesen pārcēlusies uz jaunām telpām Siguldas pilsētas centrā Leona Paegles ielā 3, iegūstot vairāk nekā 600 kvadrātmetru plašas telpas, kuras sadalītas atbilstoši izmantošanai. Bibliotēkas telpas iekārtotas pēc atvērtā tipa plānojuma, atsevišķi nodalot aktivitāšu un atpūtas zonas dažāda vecuma apmeklētājiem. Izmantojot plašās telpas, tajās izveidotas atsevišķas zonas bērniem un jauniešiem, kur var ērti lasīt grāmatas, žurnālus, pildīt mājasdarbus un spēlēt spēles. Savukārt pieaugušajiem radīta mājīga atpūtas zona lasīšanai. Pasākumu un izstāžu apmeklēšanai ir iekārtota izstāžu telpa.

Līgas Ķempes zīmuļgleznu izstāde “Piezīmes” pēc Siguldas novada mākslinieces Kristīnes Kliginas izstādes turpina izstāžu ciklu Siguldas novada bibliotēkas telpās. Zīmuļgleznu izstādi varēs aplūkot līdz 30. decembrim, savukārt nākamais pavediens sarunu ciklā plānots 4. decembrī plkst. 17.30, kad lasītājiem būs iespēja satikties ar rakstnieci Daci Rukšāni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI