DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents atzinīgi vērtē Satversmes tiesas darbu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

3. novembrī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāju Sanitu Osipovu, lai pārrunātu nozares aktualitātes un jaunievēlētās priekšsēdētājas redzējumu par ST turpmāko darbu.

Valsts prezidents apsveica S. Osipovu ar jauno amatu un uzsvēra lielo atbildību, kas tam nāk līdzi, ņemot vērā, ka “Satversmes tiesa no tiesu varas institūcijām Latvijā ir ar visaugstāko sabiedrības uzticību*”. ST priekšsēdētāja pateicās Valsts prezidenta institūcijai par allaž izrādīto atsaucību un sniegto atbalstu, kā arī augsti novērtēja Valsts prezidenta kancelejas iesaisti Latvijas Republikas Satversmes simtgades atzīmēšanas organizēšanā, kas gaidāma 2022. gadā.

Nozīmīgs sarunas temats bija par Satversmes tiesas stiprināšanu, proti, par nepieciešamību pēc īpašas amatpersonas vai atbildīgās institūcijas, kura sekotu līdzi Satversmes tiesas spriedumu izpildei pēc būtības, uzlabojot to ieviešanas efektivitāti. Valsts prezidents šo S. Osipovas priekšlikumu vērtēja atbalstoši un rosināja to pārrunāt nākamajā konstitucionālo orgānu – Valsts prezidenta, Saeimas, Ministru prezidenta, Satversmes tiesas, Augstākās tiesas – kopējā sēdē.

Valsts prezidents sarunā pauda atzinību Satversmes tiesas komunikācijai ar sabiedrību, īpaši spriedumu skaidrošanas ziņā.

Savukārt Satversmes tiesas priekšsēdētāja aizskāra tematu par tiesību ļaunprātīgu izmantošanu, par ko jādomā valstiskā līmenī. S. Osipova norādīja, ka tiesiskā valstī nav pieļaujams, ka uz sabiedrības rēķina tiek šķērdēti tiesas resursi. Valsts prezidents jau vairākkārt publiski paudis, ka viena no tiesiskuma problēmām ir ļaunprātīga tiesību izmantošana, kad cilvēki atsaucas uz savām tiesībām ļaunā nolūkā. “Tiesiskās darbības ir jāveic godprātīgi, nevis ļaunprātīgi. Uz ļaunprātīgu rīcību tiesību sistēmai ir jāreaģē,” uzsvēra E. Levits.

Valsts prezidents un Satversmes tiesas priekšsēdētāja arī pārrunāja jautājumus par Tieslietu padomes stiprināšanu un diskutēja par Sodu izpildes likuma problēmām. S. Osipova uzsvēra, ka mums nepieciešams jauns Sodu izpildes likums, kura mērķis būtu vērsts uz resocializāciju. Pašreizējais likums neatbilst Eiropas cilvēktiesību konvencijas garam.

Sarunā tika aizskarti arī jautājumi par aktualitātēm pabalstu un nodokļu sistēmās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI