DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Eiropas lietu komisijā diskutē par tiesiskuma situāciju Eiropā un Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 30.oktobrī, izskatīja Eiropas Komisijas (EK) publicēto 2020.gada ziņojumu par tiesiskumu, kurā izvērtēta tiesiskuma situācija Eiropas Savienībā (ES), kā arī tā atsevišķo sadaļu par tiesiskumu Latvijā. 

Pozitīvi tika novērtēta EK iniciatīva, kas ir uzsākusi šādu ikgadēju ziņojumu izstrādi, un to, ka visas valstis un to tiesību mehānismi tiek novērtēti pēc vienotas metodoloģijas. Varam paust īpašu gandarījumu, ka Latvijas tiesību mehānismi šajā ziņojumā ir izcelti kā labie piemēri un paraugs citām valstīm, it īpaši par digitālo risinājumu izmantošanu tiesās, norādīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. 

Igaunijā un Latvijā tiesu sistēmām ir raksturīgi tas, ka tās ir starp visvairāk attīstītajām valstīm informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanas ziņā tiesās. Tās nodrošina augsta līmeņa pieejamību un elastību lietojumiem tiesā, kā arī ir daudz darījušas, lai tiesas ar salīdzinoši nelieliem traucējumiem turpinātu darboties Covid-19 pandēmijas laikā, teikts ziņojumā.

Šāds atzinīgs novērtējums no tik autoratīvas iestādes kā EK ir īpaši cildinošs atzinības apliecinājums Latvijas centieniem nodrošināt tiesisku un pieejamu lietu izskatīšanu tiesās, neskatoties uz ārējiem epidemioloģiskajiem izaicinājumiem, akcentēja V.A.Tērauda.

Komisijas priekšsēdētāja pauda cerību, ka fokuss uz tiesiskuma aspektiem ES līmeņa diskusijās turpināsies, lai veicinātu dalībvalstis tiesiskuma principus stiprināt ikdienas sabiedrības norisēs, un ka tas arī materializētos konkrētās soda sankcijās tiem, kas šos vispārīgos tiesiskuma principus neievēro.

Lai novērtētu EK ziņojuma kvalitāti, komisijas sēdē attālināti piedalījās valsts iestāžu, kā arī akadēmiskā sektora pārstāvji. Saistībā ar šo ziņojumu patlaban ES Padomē ir uzsākta pakāpeniska visu valstu uzklausīšana un novērtēšana. Latvijas uzklausīšana ieplānota 2021.gada rudenī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI