DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU «Times Higher Education» reitingā inženierzinātņu un datorzinātnes studiju jomā saņem augstāko vērtējumu Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) sniegums inženierzinātņu un datorzinātnes studijās starptautiskajā reitingā «Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 by Subject» novērtēts visaugstāk, salīdzinot ar citām Latvijas augstskolām. RTU ierindota 601.–800. vietā starp pasaules labākajām universitātēm.

«THE World University Rankings 2021 by subject: Engineering and Technology» pavisam iekļautas 1098 pasaules vadošās universitātes inženierzinātņu, enerģētikas un elektronikas inženierzinātņu, mehānikas un aeronautikas inženierzinātņu, būvniecības un ķīmijas inženierzinātņu jomās. Reitingā augstskolas vērtētas pēc vairākiem kritērijiem – sadarbība ar industriju, citējamība, zinātnes sasniegumi, studijas, starptautiskā sadarbība. RTU visaugstāk novērtēta sadarbība ar industriju.

No Baltijas valstu augstskolām Tallinas Tehnoloģiju universitāte un Viļņas Ģedimina universitāte tāpat kā RTU ieņem 601.–800. vietu, savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitāte – 801.–1000. vietu, bet Kauņas Tehnoloģiju universitāte – 1001+ vietu. Reitinga pirmajā vietā atrodas Hārvarda Universitāte (ASV), otrajā vietā – Oksfordas Universitāte (Apvienotā Karaliste), un trešajā – Stenfordas Universitāte (ASV).

Savukārt, «THE World University Rankings 2021 by subject: Computer Science» izvērtēts augstskolu sniegums datorzinātnes jomā, un RTU ir vienīgā Latvijas augstskola, kas iekļuvusi šajā reitingā, ieņemot 601.–800. vietu. Pavisam tajā vērtētas 827 universitātes.

No pārējām Baltijas valstīm reitingā iekļauta Kauņas Tehnoloģiju universitāte un Viļņas universitāte, kas tāpat kā RTU ieņem 601.–800. vietu, savukārt vislabāko rezultātu uzrādījusi Tartu Universitāte, ierindojoties 176.–200. vietā, bet Tallinas Tehnoloģiju universitāte ieņem 501.–600. vietu. Pirmajā vietā atrodas Oksfordas Universitāte, otrajā – Stenfordas universitāte, savukārt trešajā – Masačūsetas Tehnoloģiju institūts (ASV).

Reitingos izvērtēts augstskolu sniegums pēc pieciem galvenajiem indikatoriem, kuri sīkāk analizēti 13 dažādos kritērijos. Nozaru reitingos universitāšu dati tiek vērtēti, ņemot vērā konkrēto jomu specifiku. Universitāšu sadarbība ar industriju reitingā tiek vērtēta pēc tā, cik lielus ienākumus augstskola ir guvusi no zināšanu pārneses. Zinātnes kritērijā tiek ņemti vērā reputācijas aptaujas rezultāti, universitāšu ienākumi no pētniecības un tās produktivitāte. Internacionalizācijas kritērijā tiek vērtēts ārzemju studentu un mācībspēku skaita īpatsvars, kā arī starptautiskā sadarbība pētniecībā pēc zinātnisko publikāciju citējamības rādītājiem. Sniegumu studijās vērtē pēc reputācijas aptaujas rezultātiem, studentu un mācībspēku skaita savstarpējās attiecības, mācībspēku ar doktora grādu īpatsvaru, kā arī citiem rādītājiem. Savukārt citējamība jeb pētniecības ietekme atklāj universitāšu lomu jaunu zināšanu un ideju radīšanā un izplatīšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI