DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Andreja Upīša memoriālais muzejs aicina uz Martai Rinkai un Andrejam Upītim veltītu piemiņas vakaru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Andreja Upīša memoriālais muzejs Rīgā, Brīvības ielā 38 trešdien, 28. oktobrī, pulksten 18.00 aicina uz Martai Rinkai un Andrejam Upītim veltītu piemiņas vakaru “Daiļā dārzniece un jaunais Andrejs”.

Šogad 140 gadu jubileju svin Marta Rinka – viena no pirmajām akadēmiski izglītotajām latviešu sievietēm, bērnudārzu “māte”, kurai ir nopelni ne tikai Latvijas, bet visas tālaika cariskās Krievijas impērijas pirmsskolas izglītības attīstībā.

Zaļās skolas “dārzniece” Marta, kā viņa pati sevi dēvēja, un jaunais Mangaļu pagastskolas skolotājs Andrejs ir tikušies Augusta Dombrovska draugu lokā un iedvesmojuši viens otru. Nepilnu gadsimtu vēlāk liktenis apmet vēl vienu loku un tieši Andreja Upīša muzeja toreizējiem darbiniekiem uztic bojāejai nolemtās piemiņas lietas, kas reiz piederējušas Martai Rinkai.

Kāda saikne vienojusi abus topošās latviešu nacionālās inteliģences dižgarus? Kāda bija Rīga pirms vairāk nekā 100 gadiem, viņiem abiem tiekoties? Uz šo un citiem jautājumiem kopā ar klausītājiem atbildes meklēs Martas Rinkas biogrāfijas pētniece Vineta Jonīte un Andreja Upīša memoriālā muzeja speciālisti. Pasākumā tiks izmantota publicistika, video materiāli un muzeja krājuma priekšmeti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI