DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

"Jurista Vārda” tematiskais numurs veltīts ANO 75. gadadienai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Latvijas vēstniecību ANO, šodien, 20. oktobrī, iznācis “Jurista Vārda” tematiskais laidiens, kas veltīts Apvienoto Nāciju Organizācijas dibināšanas 75. gadadienai.

Viss žurnāla “Jurista Vārds” 2020. gada 20. oktobra laidiens elektroniski pieejams šeit: https://juristavards.lv/zurnals.php?laidiens_id=12279

Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO) var uzskatīt par pasaules valstu parlamentu, kas rūpējas par starptautisko tiesību un likuma varas nostiprināšanu pasaulē. ANO gadadiena ir piemērots mirklis tās vēsturiskā pienesuma un attīstības tendenču izvērtēšanai, tai skaitā attiecībā uz ANO Starptautisko tiesu.

Tematiskajā numurā Valsts prezidents Egils Levits, apskatot ANO un Latvijas desmit saskarsmes punktus, kā būtisku atzīmē Latvijas Saeimas lēmumu atzīt Starptautiskās tiesas jurisdikciju, uzsverot, ka šis solis Latvijai ir tiesiski un politiski ļoti nozīmīgs. Tāpat Valsts prezidents, komentējot Latvijas mērķi iegūt nepastāvīgu vietu ANO Drošības padomē, atzīmē, ka tā būs iespēja likt lietā mūsu valsts pieredzi un zināšanas, kas uzkrātas kopš Latvijas neatkarības iegūšanas.

Kritizējot ANO darbu un tā efektivitāti, jāņem vērā, ka šī starptautiskā organizācija ir radījusi ļoti daudz nozīmīgu starptautisku normu un veidojusi pasaules paradigmu maiņu. Daudzas tiesības, kuras tagad baudām un uzskatām par pašsaprotamām, ir ilga un grūta ANO darba rezultāts, rakstā “Spēku koncentrēšana: Latvijas nākotnes ārpolitika un ANO” uzsver ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Tematiskajā numurā Latvijas vēstnieka ANO Andreja Pildegoviča publikācija “Latvijas un ANO iniciatīvas pret infodēmiju”  veltīta konkrētai Latvijas iniciatīvai, kas guva atbalstu ANO dalībvalstīs. Izstrādājot kopīgo paziņojumu, Latvijas diplomāti uzņēmās vadošo lomu projekta sagatavošanā.

Laidienā – arī juristu - starptautisko tiesību ekspertu raksti: Rīgas Juridiskās augstskolas lektore Ieva Miļūna apskata ANO Ģenerālās asamblejas un ANO Drošības padomes praksi, savukārt, Mārtiņš Paparinskis, asociētais profesors starptautiskajās publiskajās tiesībās Londonas Universitātes koledžā, savā rakstā analizē ANO Starptautiskās tiesas darbu. Tāpat LU mācībspēks un Ārlietu ministrijas Starptautisko un Eiropas tiesību neatkarīgo ekspertu padomes priekšsēdētājs Māris Lejnieks apskata ANO Starptautisko tiesību komisijas darbu, rakstā sniedzot šīs komisijas vēsturisko darba pārskatu un būtiskākos sasniegumus, un, visbeidzot, Dr. Iur. Ilze Dubava, Valsts kancelejas juriste, savu publikāciju velta šķīrējtiesu procesu reformai ANO.

Interesentiem!

Tematisko “Jurista Vārda” numuru - gan drukāto, gan elektronisko - var iegādāties, sazinoties ar Lasītāju servisu (tālr. 67311161, e-pasts - abonenti@lv.lv), vai klātienē Klientu centrā (Bruņinieku 53, Rīga). Oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” platformas saturs ir pieejams digitāli. Izdevējs aicina klientus izmantot tā pakalpojumus attālināti.

Žurnālu KIOSKS (iespēja iegādāties arī e-žurnālu): https://juristavards.lv/zurnals.php?mode=visi

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI