DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs uzsver Trīs jūru iniciatīvas nozīmi reģionālās sadarbības, konkurētspējas un ģeopolitisko interešu kontekstā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020.gada 19. oktobrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās piektajā Trīs jūru iniciatīvas (TJI) samitā, kuru virtuālā formātā šogad organizēja Igaunija. Samita laikā notikušajā Smart Money paneļdiskusijā TJI valstu ministri un Trīs jūru Investīciju fonda pārstāvji diskutēja par investīciju piesaistes nozīmīgumu reģiona infrastruktūras, savienojamības un konkurētspējas veicināšanai.

Latvijas ārlietu ministrs Smart Money paneļdiskusijā uzsvēra, ka TJI sniedz nepieciešamos instrumentus, lai attīstītu ES līmeņa konverģenci un palīdzētu reģiona ekonomikas un infrastruktūras nozarēm pielāgoties izaicinājumiem, kurus nosaka ģeopolitikā situācija, klimata pārmaiņas un digitālo tehnoloģiju attīstība. COVID-19 pandēmijas izplatība noteikusi nepieciešamību pēc reģiona valstu sadarbības stiprināšanas un infrastruktūras attīstības. Trīs jūru Investīciju fonds sniedz platformu, kuru, efektīvi izmantojot stratēģiski nozīmīgu infrastruktūras projektu īstenošanai, iespējams attīstīt spēcīgu reģionālās ekonomikas mugurkaulu.

E. Rinkēvičs izteica gandarījumu par ASV, Vācijas un Eiropas Komisijas atbalstu TJI. Vienlaikus pauda pateicību ASV par solīto iesaisti Trīs jūru Investīciju fondā  un izteica atbalstu Blue Dot Network principiem, kas saistāmi ar investīciju caurredzamību, ilgtspējību, stabilitāti un atbildību starptautisku infrastruktūras projektu īstenošanā.

Tāpat Latvijas ārlietu ministrs uzrunā pauda, ka stratēģiski nozīmīgu projektu īstenošanai enerģētikas, transporta un digitālās komunikācijas jomā ir vajadzīga stingra politiskā apņemšanās, atklāts dialogs ar privāto sektoru un stabils Trīs jūru Investīciju fonds.

Sanāksmē tika prezentēts TJI potenciālo projektu saraksts, kas veidots, lai sniegtu pilnīgu pārskatu par vajadzībām infrastruktūras attīstībā, lai veicinātu reģiona dinamisku un ilgtspējīgu savienojamību.

Informācijai:

2016. gadā dibinātā iniciatīva ir ģeopolitiski un stratēģiski nozīmīga, reģionāla ekonomiskas sadarbības platforma, kas veidota ar mērķi īstenot fiziskās infrastruktūras projektus, kuri mazinātu ES ziemeļu-dienvidu reģionā esošās savienojamības plaisas enerģētikas, transporta infrastruktūras un digitālās komunikācijas jomās. Iniciatīvai ir liels potenciāls stiprināt ES līmeņa kohēziju, kā arī transatlantiskās sadarbības saites.

Savukārt 2019. gadā dibinātais Trīs jūru Investīciju fonds veidots ar mērķi attīstīt investīciju piesaisti Trīs jūru reģionam un sniegt platformu stratēģiski nozīmīgu infrastruktūras projektu īstenošanai. Trīs jūru Investīciju fonda struktūra paredz iespēju piedalīties gan privātajiem, gan institucionālajiem investoriem, kā arī starptautiskajām finanšu institūcijām. Š. g. 16. septembrī Trīs jūru Investīciju fondam oficiāli pievienojās arī Akciju sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija ALTUM”.

TJI veido 12 ES valstis, kas ģeogrāfiski novietotas ap Adrijas, Baltijas un Melno jūru: Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija. TJI partneri ir ASV, Vācija un Eiropas Komisija.

Valstis, kuras šobrīd Fondā ir ieguldījušas vai paziņojušas par valdību lēmumu veikt ieguldījumu ir Polija, Rumānija, Igaunija, Latvija, Ungārija, Bulgārija, Lietuva, Slovēnija un Horvātija. ASV valsts sekretārs Maiks R. Pompeo (Mike Pompeo) Minhenes drošības forumā šī gada 15. februārī pauda ASV gatavību ieguldīt Trīs jūru Investīciju fondā līdz 1 mljrd. ASV dolāru.

Iepriekš TJI samiti notikuši Horvātijā (2016), Polijā (2017), Rumānijā (2018) un Slovēnijā (2019).

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI