DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Jāņa Akuratera muzejs aicina uz pasākumu “Elfrīda… Zelta rasa”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

21. oktobrī plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejs (Rīgā, O. Vācieša ielā 6a) aicina uz pasākumu “Elfrīda… Zelta rasa”. Pasākums būs veltīts dzejnieka Jāņa Akuratera sievas Marijas Annas māsai Elfrīdai Dišlerei (1895–1910).

Pasākuma pirmajā daļā būs Jāņa Akuratera muzeja speciālistes Mairas Valteres saruna ar literatūrzinātnieci Maiju Burimu par sievietes tēla atspoguļojumu latviešu literatūrā 20. gadsimta sākumā.

Pasākuma otrajā daļā Latvijas Nacionālā teātra aktiera Ulda Siliņa lasījumā izskanēs Elfrīdas Dišleres draugu – Kārļa Skalbes, Kārļa Krūzas, Andreja Kurcija – un Jāņa Akuratera dzeja un atmiņas par viņu. Pie klavierēm būs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkne Krista Pugača.

Elfrīda Dišlere mācījās Rīgā Ķeniņa ģimnāzijā, smagi saslima un piecpadsmit gadu vecumā aizgāja mūžībā. Šī jaunā, šķietami trauslā, bet ar kādu īpašu viedumu apveltītā neparastā meitene bija Jāņa un Marijas Annas Akurateru draugu lokā ļoti iemīļota. Viņa kļuva par mūzu Kārlim Krūzam, kurš vēlāk viņai veltīja dzejoļu krājumu “Zemes zīmes” (1925).

No Kārļa Krūzas dienasgrāmatas piezīmēm par Elfrīdu:

“1922.gada 1.maijā. Biju pie Akuratera. Iegājis istabā, apmetos uz kušetes. Pie sienas man pretim bija Frīdas portrets un es no jauna redzēju, kāds brīnišķīgs samērs viņas sejā. Tāds neizsakāms samērs starp pieri un zodu, acīm un vaigiem, degunu un muti. Samērs, kas pārspēj pat Monnas Līzas mūžīgo daiļumu. Tāds samērs sejā nav ne Marei, ne Laimītei, ne Helēnai Liepiņai, – tāda samēra nav bijis nevienai no manām vismīļajām... Tāds samērs varbūt mājo tikai manos sapņos...”

Ar Elfrīda Dišlerei veltīto pasākumu Jāņa Akuratera muzejs turpina Valsts kultūrkapitāla un Jāņa Akuratera biedrības atbalstīto piecu pasākumu ciklu “Liktenīgā…”. Tā centrā ir sievietes 20. gadsimta sākumā – kā literāri tēli, reālas personības un prototipi. Pasākumu ciklu ir veltīts tverami netveramajām saitēm, kas vieno prototipu ar literāro tēlu, kā arī liktenīgiem notikumiem, kuri ietekmēja Jāņa Akuratera un viņam tuvo draugu dzejnieku un rakstnieku likteni. Sieviešu tēlu galerijā iekļautas – nodevēja/aģente, teroriste, māksliniece un mūzas. Ar viņām saistītie stāsti ir līdz šim plašākai publikai maz zināmi, vai pat nezināmi. Pasākumu cikls pieskarsies arī 20. gadsimta sākumā sievietes tēla atspoguļojuma tipiem literatūrā, kurus literatūras vēsturē mēdz dēvēt par – femme fatale (liktenīgā sieviete), femme fragile (trauslā sieviete), femme forte jeb jaunā sieviete. Pirmais cikla pasākums Jāņa Akuratera dzimšanas dienā 13.janvārī bija veltīts dzejnieka māsai Helēnai Akuraterei. Ciklā gaidāmi pasākumi “Erna”, “Tea Moreni” un “Evstolija”.

Pasākumā vietu skaits ierobežots.

Obligāta pieteikšanās pa e-pastu akuratera.muz@inbox.lv vai telefonu 26703293

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Jāņa Akuratera biedrība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI