DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijā sāk demonstrēt Šarūna Barta jauno vēstures drāmu „Mijkrēslī“

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 18. oktobrī, Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) Latvijas pirmizrādi piedzīvos lietuviešu režisora Šarūna Barta filma “Mijkrēslī”, kas veidota kā filmu studijas “Mistrus Media” kopprodukcija ar Lietuvu, Franciju, Portugāli un Čehiju. Pirmizrāde notiks kinoteātrī “Splendid Palace”, no 19. oktobra sekos filmas seansi kinoteātrī „K.Suns”, bet no 21. oktobra arī ārpus Rīgas, Latvijas novados – Cēsīs, Rojā, Cesvainē, Zaļeniekos, Madlienā un citur.

Šarūna Barta filmas stāsts aptver 2. pasaules kara beigu notikumus un pretošanās cīņu padomju okupācijai pēckara Lietuvā. 2020. gada aprīlī filma tika iekļauta Kannu kinofestivāla oficiālajā programmā un pasaules pirmizrādi piedzīvoja Sansebastianas Starptautiskā Kino festivāla konkursā. Filma Mijkrēslī ir piecu valstu kopražojums, tās veidošanā sadarbojās Lietuvas studija Kinema, Latvijas studija Mistrus Media, Portugāles Tetrafilms,  Čehijas SirenaFilms un Serbijas Biberche, Filmas kopprodukciju atbalstījis Nacionālais Kino centrs un Eiropas Padomes fonds Eurimages.

Filmas Mijkrēslī darbība notiek 1948. gadā, kad karš ir beidzies, bet Lietuva pārvērsta drupās.  Deviņpadsmit gadus vecais Untė ir viens no nacionālajiem partizāniem, kas pretojas padomju okupācijai. Spēku samērs ir nevienlīdzīgs, taču šajā izmisīgajā cīņā izšķirsies visas tautas nākotne. Laikā, kad jauni cilvēki parasti sāk iepazīt dzīvi, Untė iepazīst vardarbību un nodevību. Robeža starp to, kur beidzas viņa jauneklīgā degsme un sākas cīņas mērķis, ir izplūdusi, viņš atdod sevi visu, kaut gan tas nozīmē zaudēt jaunības nevainīgo skatu uz dzīvi. 

Filmā ir atainots viens no traģiskākajiem un vienlaikus sarežģītākajiem Baltijas valstu vēstures periodiem – laika posms pēc 2. Pasaules kara, kad Baltijas valstīs atsākās PSRS okupācijas režīms, bet liels skaits Baltijas valstu iedzīvotāju pretojās okupantiem. Nacionālo partizānu kustība bija īpaši izplatīta Lietuvā, tur šī pretošanās faktiski nozīmēja karadarbību. Filmā redzami ļoti reālistiski stāsti, kas varēja notikt ne tikai Lietuvā, bet jebkurā Latvijas pagastā,” atzīst vēsturnieks un Vidzemes augstskolas rektors Gatis Krūmiņš.

Producents Gints Grūbe: „Man ir liels prieks, ka mūsu kopražojuma filma Mijkrēslī ir tikusi augstu novērtēta pasaulē un, neraugoties uz īpašajiem apstākļiem, bijusi iekļauta gan Kannu, gan Sansebastianas kinofestivālu programmās un šonedēļ tiek demonstrēta Rīgas Starptautiskajā filmu festivālā. Īpaši jāatzīmē, ka reālistiskās vēsturiskās vides radīšanā īpašs nopelns ir Latvijas mākslinieku komandai – filmas māksliniekiem Jurģim Krāsonam, Jānim Kalniņam un Aivaram Žukovskim, viņu komandā strādāja Kristaps Kalsers, Jānis Bijubens, Rihards Bērziņš, Andris Komarovs, Jurģis Šeibaks, Romāns Dzjubenko, Sabīne Strauberga, Annika Vīķe, Olivers Sprincis.”

Šarūns Barts (Šarūnas Bartas) ir viens no starptautiski pazīstamākajiem Lietuvas kinorežisoriem, Lietuvas Nacionālās Kultūras un mākslas balvas laureāts, vairākkārt ieguvis Lietuvas filmu nozares apbalvojumu Sidabrinė Gervė / Sudraba dzērve. Režisora  filmas jau iepriekš pirmizrādi piedzīvojušas Kannu festivāla ietvaros notiekošajā neatkarīgajā programmā Directors’ Fortnight – 2017. gadā filma Saltums / Frost, 2015. gadā Miers mūsu sapņos / Peace to Us in Our Dreams, 2005. gadā Septiņi neredzami vīrieši / Seven Invisible Men,  savukārt filmas Māja / The House 1997. gadā un Daži no mums / Few of Us 1996. gadā  iekļautas Kannu programmā Un Certain Regard.

Filmu Latvijā demonstrēs, sākot ar pirmizrādi Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā. Tuvākie seansi plānoti 19., 20., 21. un 22. oktobrī kinoteātrī K.Suns, 21. oktobrī Vidzemes koncertzālē, savukārt novembrī to sāks izrādīt kinoteātra Splendid Palace repertuārā. Filmu plānots izrādīt Rojas, Cesvaines, Zaļenieku, Madlienas kultūras namos, novembrī - Daugmales, Baložu, Penkules, Lēdmanes, Doles un Ādažu kultūras namos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI